Nemzetek fölötti kormányt akarnak az euróövezetben

Euróövezeti kormány létrehozását sürgette vasárnap Francois Hollande francia elnök. Az államfő egy meghatározott költségvetéssel működő euróövezeti kormány, valamint a demokratikus ellenőrzés biztosítására egy parlament létrehozására tett javaslatot a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban megjelent cikkében.

Hollande hangsúlyozta, hogy az eurózóna tizenkilenc tagállama nem kényszerből, hanem azért döntött a monetáris unióhoz való csatlakozás mellett, mert érdekében állt, és "egyetlen kormány sem vállalta az abból való kimaradás felelősségét".

    
"Ez a választás pedig egy megerősített szervezetet igényel azon országok között, amelyek a részvételről döntenek" - mutatott rá Hollande, hozzátéve, hogy "Franciaország kész csatlakozni, ugyanis amint azt Jacques Delors (volt európai bizottsági elnök) megmutatta, az ország nagyszerűbbé válik, amikor magához ragadja a kezdeményezést Európában".

    
Az elnök emellett azon véleményének is hangot adott, hogy a görög válság kezelésekor diadalmaskodott az európai szellem, azonban arra figyelmeztetett, hogy ennek ellenére nem szabad hátradőlni. "Ami fenyeget minket, az nem a túlzásba vitt európaiság, hanem annak a hiánya" - fogalmazott

 

http://www.hir24.hu/kulfold/2015/07/19/furcsa-otlettel-allt-el-a-francia-elnok/