Révay András: Kétszáztízezer muskátli

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban" is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

A kerületben nem ez az egyetlen hely, ahol friss virágokban gyönyörködhetnek, akik arra járnak. Május első felében tizenhatezer tő muskátlit és más virágos növényt helyeztetett ki az Önkormányzat az utcai virágtartókra - mondta el a megnyitón Holopné Schramek Kornélia alpolgármester. A kerület huszonegy pontján, mintegy háromezer négyzetméteren, több mint 65 ezer tő egynyári virágot is elültettek, melynek egy része - 26 ezer virág - éppen itt a Gyöngyösi sétányon látható. Visszatekintve az elmúlt tizenkét évre - a mostanival együtt - csak muskátliból kétszáztízezer tő szépítette a kerületet. Az egynyári növények száma még nagyobb, meghaladja a 840 ezret! A díszítésen kívül a hasznosságra is gondoltak a szakemberek, az ágyásokban előszeretettel használták a gyógy- és aromanövényeket, illetve a magyar nemesítésű fajtákat, mint például a Bikavér, a Tokaj, az Ezerjó, a Sárgarigó, a Napfény vagy a Hópehely is megtalálható a parkokban.

Az Önkormányzat a korábban már elfogadott „Angyalzöld" program keretében folyamatosan végzi a közparkok megújítását. Az idén több mint négyszázmillió forintot fordítanak a zöldterületekre. A tavaszi és őszi időszakban ötszázhatvan fát is telepítenek, melyik közül 117 a sűrű beépítésű Újlipótvárost gazdagítja majd. A parkok karbantartása, a zöldfelületek növelése mellett jut pénz és figyelem a játszóterek korszerűsítésére, pihenőterületek kialakítására. A játszótereken folyamatosan, egyre több helyen lesz gumiburkolat, cserélik az elhasználódottat és javítják a terek világítását. A legfontosabb cél, hogy a parkok, játszóterek, az ott élők igényei szerint alakuljanak át, ezért kérik és gyűjtik a lakossági véleményeket, kívánságokat.

Az egynyári virágok bemutatása jó alkalom arra is, hogy elismerjék a kerület szépítésében leginkább sikereseket. Az idei év a harmadik, amikor díjazzák a legvirágosabb erkély és a legszebb vendéglátóterasz elkészítőjét, tulajdonosát. Az erkélyek közül a zsűri választása az idén a Tátra utca 12. egyik erkélyére esett, ahol a leomló futómuskátli és a sarokban elhelyezett szobapálma gyönyörű összhangban van a klasszicista épület-homlokzattal. A nyár folyamán az erkélyt majd a hajnalka is teljesen befutja. A legszebb vendéglátóterasz címéért kiírt pályázatot a Pozsonyi út 16-ban található „Édesmindegy" desszertbár nyerte. Itt, a belvárosi környezetben, a járdán létesített teraszt színes, egynyári növényekkel beültetett virágládák, este pedig a jól megtervezett világítás fényei teszik hangulatossá.

A virágbemutatóra összegyűlt közönséget a Parkfenntartó Kft. igazgatója, Bubláné Latinovics Eszter kalauzolta végig a milliónyi színben díszlő ágyások között. Elmondta, hogy a sétányra az idén hetvennyolc féle, összesen huszonötezer ötszáz tő egynyári növényt ültettek. Ezek közül tizenhatféle a magyar nemesítésű. Télen, amikor a virágosítást még csak tervezik, az Önkormányzat mindig kéri, hogy legyen majd valami újdonság is. Olyan virág, ami eddig még nem volt vagy olyan növénykombináció egy ágyáson belül, ami ugyancsak nem volt még soha a kerületben. Idén öt új virágot hoztak. Kétféle dáliát, egy magasabb és egy alacsonyabb növésűt. Ez utóbbitól óvták őket a termesztők, mert - állítólag - a virághozama elmarad a várhatótól. Bár ez részben igaz is, ellensúlyozza, hogy bordó levelével nagyon szépen mutat egy vegyes ágyásban.

Új növény még a Hajnalka egyik változata, melyet általában levelével díszítő futónövénynek ismerünk, de ide kisvirágú változatát ültették ki. Meghálálta a bizalmat a Verbéna is; növényvédelemre egyáltalán nem volt szüksége. Kiderült viszont, hogy az elmúlt évek igénybevétele miatt a talaj több helyen is tápanyaghiányos lett, ezen még a növények ültetése előtt sikerült segíteni. Ugyancsak előfordult, hogy talajlakó rovarkártevők is megjelentek, de átgondolt munkával ezt az akadályt is elhárították. A virágbemutató hagyományos színhelye eléggé tagolt, a terület tágas. Így lehetőség van arra, hogy a park különböző részein eltérő, más-más színkombináció érvényesüljön, egészében roppant látványos összhatást eredményezve. Néhány ponton még a növények nevét jelző táblákat is elhelyeztek, hogy akinek kedve és lehetősége van - megismerve a virágokat - maga is ültethessen a saját kertjében, erkélyén hasonlókat.