Tanulj meg közlekedni! – nyári jótékonysági tábor a Hungaroringen

A gyermekek önálló közlekedési szokásainak kialakításakor nem elég abban bízni, hogy maguktól elsajátítják a szabályokat, folyamatosan tanítani kell őket, hogy tudjuk, biztonságban érik el úti céljukat - mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az NFM és a Hungaroring közös Miniring nyári táborának megnyitóján 2015. augusztus 3-án, Mogyoródon. A négyszer egyhetes turnusok alatt kétszáz hátrányos helyzetű gyermek mélyítheti el élménydús, játékos formában közlekedésbiztonsági ismereteit.

 

A résztvevők példaértékű szakmai vagy sportsikereket elért emberekkel is találkozhatnak, akik küzdelmes gyermekkor után szorgalommal és kitartással teljesítettek kimagaslóan. A gyerekek megismerkedhetnek a közlekedésbiztonsággal összefüggő szolgálatot végző, közfeladatot ellátó szervek (pl. rendőrök, mentősök) munkájával is.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) közreműködésével idén februárban kétfordulós közlekedésbiztonsági pályázatot hirdetett általános iskolák számára. A közel 100 millió forintos keretösszegből a legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretek terjesztésére, a tanulók és a szülők együttes megszólítására alkalmas programokat valósítottak meg a nyertesek.

 

A pályázathoz kapcsolódó monitoring felmérések bizonyították, hogy az önálló közlekedésre alkalmas életkorú gyermekek jelentős hányada nem rendelkezik megfelelő elméleti és gyakorlati ismerettel a biztonságos és felelős közlekedéshez. A jótékonysági tábor életre hívását egyebek mellett e tapasztalat indokolta.  

 

Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese köszöntőjében üdvözölte a lehetőséget, hogy a versenyautók száguldásáról ismert helyszínen tudják megtanítani a gyerekeknek a felelősségteljes közlekedést. A Hungaroring és a Tanpálya évek óta komoly hangsúlyt fektet a gyermekek közlekedéssel kapcsolatos oktatására, hiszen előbb-utóbb ők is a forgalom teljes jogú résztvevőivé válnak.