Gyöngyösi könyvbemutató

Borbándi Erik, Szarvas István, Farkas IstvánBorbándi Erik, Szarvas István, Farkas IstvánA gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár adott helyett Szarvas István Kérdeztem -Válaszoltak, és Újra kérdeztem -Válaszoltak! interjúköteteinek bemutatójára 2015 július 24-én. A mintegy kéttucat érdeklődőt Farkas István közgyűjteményi igazgatóhelyettes köszöntötte, bemutatva a szereplőket

A beszélgetés kezdete előtt Kelemen Márta felolvasta Papanek Gábor professzor, az MTA doktora Kérdeztem - Válaszoltak könyvről készített kitűnő recenzióját.

Az ismertetésből megtudták a jelenlévők, hogy kik szerepelnek az interjúkötetben, sőt az interjút adók válaszait is elemezte a professzor.

A tíz csoportra osztott 32 névből néhányat megemlítünk. Kossuth-díjasok: Faludy György, miniszterelnökök: Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Közjogi méltóságok: Holló András, Lomniczi Zoltán, miniszterek: Fónagy János, Gyurcsány ferenc (sport), nagykövetek: Lakshmi Puri indiai, Judith Varnai Shorer izraeli, akadémikusok, tudósok: Vizy E Szilveszter, Pungor Ernő, Kornai János, Lámfalussy Sándor, Kádár Béla, cégvezetők/polgármesterek: Zwack Péter, Babák Mihály, sportolók: Kerekes Sándor, Klaus Schormann, Vörös Zsuzsa, orvosok: Makara Mihály, királyi herceg: Habsburg Ottó.

A két riporter közötti beszélgetés során mintegy két tucat kérdés és válasz hangzott el, ezekből idézünk fel néhányat.

Borbándi Erik (B.E.): Mesélj a Hetedhéthatár előtti életedről! Mikor kezdtél írással foglalkozni, hogy kötöttél ki az interjúnál?

Szarvas István (SZ.I.): Az Élelmiszeripari Főiskola elvégzése után szervezési és ellenőrzési területeken töltöttem be vezetői beosztásokat, elsőként tudományos cikkeket írtam és előadásokat tartottam. A cikkeim címei: Tudomány az ergonómia, Mi a rugalmas és csúsztatható munkaidő? Előadásokat tartottam belföldön és külföldön. Az egyik címe: A karbantartás az üzemgazdaság mostohagyermeke volt? Ekkor nem gondoltam, hogy valaha interjúkat fogok készíteni híres emberekkel.

B.E.: Mi késztetett a váltásra?

SZ.I.: A rendszerváltás. Az 1990-es években először a titkárnőm szervezték ki és utána engem. Ebben az időben kerültem a TREND Váltó magazinhoz gazdaságpolitikai rovatvezetőnek. A feladatom nem annyira a cikkírás volt, hanem a marketing, a pénzszerzés. Volt olyan hónap, hogy 250 ezer forintot sikerült összeszednem PR-cikk írásával. (Ma már egy forintot se tudnék).

Ebben az időben, pontosan 1992 októberében, Ivan V. S. Batalha őexcellenciája Brazília nagykövete válaszolt kérdéseimre, és az üzletemberek látva az interjút már nyitottabbak voltak egy PR-cikkre.

B. E.: Beszélj néhány szót a Hetedhéthatárról! Kiknek szól, hogy jelent meg?

SZ.I: 1997 decemberétől 2010 júniusáig B4 formátumban 32 oldalon 250 szám nyomtatott, először kéthetente, ezután havonta, majd kéthavonta. Azóta online. Az olvasóközönség 9 évestől 99 évesig - így határozta meg a főszerkesztő, L. Csépányi Katalin. Az archívumban 550 cikkem található, de ennél többet írtam.

B. E.: Szerinted milyen a jó interjú? Miért az interjú műfajt választottad?.

SZ. I.: Tóth László meghatározását tartom a legjobbnak, ezért ezt idézem. „Az egyik legfontosabb hozzá, hogy az interjú készítője tudjon többet - vagy legalábbis mást - az adott tárgyról, s többet - esetleg ugyancsak valami mást - a megkérdezettről, mint amit s amennyit ő maga tud a felvetett kérdésről, illetve önmagáról. Azaz, hogy a beszélgetőtársa, is érdekelt legyen kettőjük beszélgetésében ne csak érintetté általa." Azért választottam az interjút, mert hamar rájöttem, hogy jó író nem lesz belőlem és az újságírás műfajai között ez áll hozzám a legközelebb.

A beszélgetés további során megtudtuk, hogy Szarvas István a Faludy Györggyel készített interjúra emlékszik vissza legszívesebben. A kérdés feltevésnél először saját kíváncsiságát és csak utána az olvasót elégíti ki. Az alanyok kiválasztásánál a sorrend a tisztségük, hírnevük és a személyiségük. Nem tesz fel kellemetlen kérdéseket, mert szeretné, ha a válaszoló máskor is szívesen állna rendelkezésére, Szeretne a Pápával és Barcack Obama elnökkel interjút csinálni.

A beszélgetés végén Szarvas István a következőket mondta: nagy öröm volt számomra, hogy Borbándi Erik, a Gyöngyösi Városi Televízió riportere beszélgetett velem, aki a maradj Talpon műsorban országos hírnevet szerzett, és Gyöngyösön is ismert személyiség.

 

Szarvas István:
 

Újra kérdeztem-Válaszoltak

 

Terjedelem: 156 oldal
Méretek: 15x21cm
ISBN: 9789630883917

Nyomtatás: Könyvpont Budapest

Muskátli Kiadó Bp 2014.

 

 

 

Szarvas István:

Kérdeztem - Válaszoltak

Hetedhéthatár füzetek 11.

Héthatár Bt Pécs 2008.

ISSN 1585-1990

Fűzött papírfedelű periodika jellegű sorozat

Bormus Nyomda