A magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező kiskorúak ellátására

A magyar kormány minden, kísérő, illetve szülő nélkül érkező gyermekre nem bevándorlóként, hanem mindenekelőtt gyermekként tekint. Az elmúlt időszak számos intézkedésének köszönhetően a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és ellátására. A magyar gyermekvédelmi rendszer képes kezelni a helyzetet. Gondoskodunk a gyermekek biztonságos elhelyezéséről. 

Az elmúlt időszak számos intézkedésének köszönhetően a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és ellátására. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kísérő nélkül érkező kiskorúak a lehető leggyorsabban megfelelő ellátásban részesüljenek. A rugalmasabbá váló gyermekvédelmi szabályozás mellett a következő hetekben nagyságrendekkel emelkedik a férőhelyek száma.

 

A hazánkba kísérő nélkül érkező kiskorúak a gyermekvédelmi ellátórendszerben lettek elhelyezve, például a Fóti Károlyi István Gyermekközpontban. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekközpontban bővítette a humánerőforrásokat, a szakdolgozóknak nagy kihívást jelentő tevékenységéért kereset-kiegészítést biztosított az év második felétől, továbbá beszerezte a szükséges a tárgyi eszközöket is, így jelenleg 142 férőhely áll rendelkezésre a kísérő nélküli kiskorúak ellátásra. A közeljövőben pedig más helyszíneken akár 5400 férőhely is bevonható lesz a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezése érdekében, ahol, ahogyan most is, szakemberek is részt vesznek a gyermekek ellátásban.

 

Magyarország és Európa határait meg kell védeni. Felelős döntést kell hozni arról, hogy ki az, akit be tudunk fogadni és ki az, akit nem, de ezután a döntés után azoknak, akiket befogadtunk, minden segítséget meg kell adni, hogy otthonra találjanak Magyarországon. Különösen a gyermekeknek, akiknek meg kell adni az iskolai nevelést, a magyar nyelv és kultúra megismerésének lehetőségét. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy valamennyi tartósan hazánkban élő gyermek a korának és szükségleteinek megfelelő ellátást kapjon.