Miként élhet túl a modern diktátor: elfogadás cenzúra, propaganda, elnyomás

Sergei Guriev Professor of Economics, Sciences Po, Paris. E-mail: sergei.guriev@sciencespo.fr  valamint Daniel TreismanProfessor of Political Science, UCLA. E-mail: treisman@polisci.ucla.edu érdekes tanulmányt tett közzé az év elején. A cime: How Modern Dictators Survive: Cooptation, Censorship, Propaganda, and Repression azaz Miként élhet túl a mondern diktátor: elfogadás cenzúra, propaganda, elnyomás cimmel A teljes tanulmányt a cikkünk végén lévő linkről PDF-ben letölthetik olvasóink.

 

A tanulmány címe is érdekes, de ha elolvassuk, rájövünk a cím becsapós. A szerzők azokat a kommunikációs módszereket tárgyaljak, hogyan lehet befolyásolni egy társadalmat. A gyakorlata nagyon is illik a Magyarország ellen megjelenő byugati cikkekre. Hogyan lehet bebizonyítani egy nem diktatúráról, hogy az bizony diktatúra, és ezzel feloldozást nyerni hogy azt mivel a jelenlegi nyugati elit egy részének nem tetszik, meg is lehessen természetesen a demokrácia nevében buktatni azt.

 

A tanulmány Dr Göbbels marketing szemléletét tükrözi: Légyen egy tény valós vagy nem valós, hangoztasd eléggé gyakran, akkor igazsággá válik. Akik a külföldi sajtót olvassák naponta hallhatnak ilyen típusú nyilatkozatokat Magyarországgal és más országokkal is kapcsolatban, amelyek sejtetik nyugati barátaink mindent megtesznek az adott ország törvényesen választott kormányának megbuktatására.

 

A két szerző tanulmánya azért is érdekes, mert egyfajta politikai marketing módszert mutat be, szándékán kívül, amely  közelmúltban sokszor befolyásolta a történelem szekerét. Más fedett műveletekkel együtt szerepe volt az arab tavasz kirobbantásában éppen úgy, mit az ukrajnai történésekben, vagy akár a magyar kormány elleni diplomáciai akciókban. Gondoljunk amerikai barátunk jobbító szándékú propaganda háborújára a magyar kormány ellen. Korábban korrupció, most pedig a menekültekkel való bánásmód ürügyével, vagy éppen az antiszemitizmus vádjával. Vagy gondoljunk bizonyos ellenzéki körök makacs fasisztázására.

 

A tanulmány nem leleplezi inkább bemutatja a nyugati politikai gépezet működését, mozgatórugóit. Talán azt is mondhatnánk: a Félretájékoztatási szolgálat jelenti

 

Végül egy érdekes video: https://www.youtube.com/watch?v=H5Nv7uaAWc0

 

CsatolmányMéret
GurievTreismanFeb19.pdf524.01 KB