A közszolgáltatás köztulajdonban kell, hogy legyen

„Közszolgáltatások a nagyvárosokban" címmel tartott előadást Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok - Fókuszban a közszolgáltatás" című konferenciáján.

A nagyvárosok az elmúlt 25 év során célul tűzték ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenítsék magunkat, ez a törekvés pedig leginkább a közszolgáltatások tekintetében volt tapintható - nyitotta előadását Szita Károly.

 

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke rövid történeti áttekintést adott az önkormányzati közszolgáltatások elmúlt negyed századáról: megszorítások és privatizáció is érintették a városi önkormányzatok többségét, megjelent a helyi magántőke a közszolgáltatásokban is - fogalmazott. Szita Károly leszögezte: álláspontja szerint a közszolgáltatás csak közösségi tulajdonban lehet. Azok az önkormányzatok pedig, amelyek az elmúlt 25 év során megtartották a közszolgáltató cégeiket, már évekkel ezelőtt elkezdték a rezsicsökkentést - tette hozzá.

 

Szita Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei jogú városokban jelentős az eltérés az egyes közszolgáltatások díjai közt, pedig a jogi hátteret tekintve azonos feladataik és kötelezettségeik vannak, a szolgáltatás tartalma lényegében azonos és a technikai felszereltségben sincsenek lényegi eltérések, az alkalmazott modellek mégis eltérők.

 

Mi a holding struktúrát választottuk Kaposváron - mondta Szita Károly - és ezzel olyan szinergiákat tudunk kihasználni, amelyek jelentős megtakarításokat eredményeznek az önkormányzat számára.

 

Az elnök úgy fogalmazott: „a költségcsökkentés legnagyobb lehetősége a távfűtésben van, ezért álláspontom szerint nincsenek jó helyzetben azok a városok, amelyekben nincs távfűtés". Az ilyen szolgáltatást nyújtó cégeknél olyan költségcsökkentési lehetőségek is kínálkoznak, mint például a megújuló energia részesedésének növelése, vagy az új fogyasztók bekapcsolása a hálózatba - tette hozzá a legnagyobb országos önkormányzati szövetség elnöke.