Vidám paprikát és hagymát is festettek a Népliget pilléreire

A nyár végén elindult Színes Város Budapest Fesztivál legfőbb témáját a hungarikumok jelentik idén. A közel tucat megvalósult köztéri falfestményből 7 darab kifejezetten egyes hungarikumokat dolgoz fel, absztrakt formában, művészi eszközökkel, illetve külföldi és hazai művészek segítségével mutatnak be magyar sajátosságokat.

 

Az első hungarikum a sorban a szürke marha volt, amely a budapesti romkocsma negyed szívében került fel egy 600 négyzetméter nagyságú felületre.

Hatalmas méretű tűzfalra festettek szürke marhát.

A két művész - Fat Heat és TransOne - egy hatszáz négyzetméteres tűzfalra festett közel egy hónapon keresztül a budapesti Kazinczy utcában. Ekkora falfelületen soha ilyen kis létszámú csapat nem dolgozott eddig Budapesten. A nem minden napi teljesítményt az alkotók a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül valósították meg.

Mindkét alkotó nemzetközi ismertséggel is büszkélkedhet, hiszen TransOne nemrégiben Tahitin, egy street art fesztiválra kapott alkotói meghívást. A Párizsból haza tért Fat Heat pedig, akit ugyancsak a falfestés kapcsán invitáltak a francia fővárosba, számtalan önálló murál projektet vitt véghez Európa szerte.   

A szürke marha a legismertebb őshonos magyar haszonállat, amely az Alföldön látható elsősorban. A Kazinczy utca már évek óta híres a turistákról, a sorra nyíló újabb és újabb gasztro helyekről, és az úgynevezett, "street foodról". A vígan falatozó szürke marha most látványossággá is válik a Kazinczyban, hiszen a terv játékosan és humorosan köt össze két témát, a hungarikumot és a turizmust. A hagyományok és a modern világ újdonságai kapcsolódnak össze egy képen belül több értelmezési lehetőséget is adva.

 

A budapesti Kazinczy utcában 100 négyzetméteres tűzfalra festett egy portugál művész.

Akacorleone festőművész a portugál Camões Intézet jóvoltából, a Színes Város meghívására utazott falat festeni Budapestre, ahol életében először járt. Az alkotó a magyar népmesék alap motívumait vegyítette saját stílusával. Akacorleone a lisszaboni Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő szakon, nálunk megfestett alkotását - amely tegnap óta látható - leginkább egy szürreális álomképhez hasonlítaná. Akacorleone Holló Jankó meséjét értelmezte újra képileg. A központi figura Jankó, a szegény legény, aki vándorútjára indul és köré komponálta a mese többi fontos szereplőjét, mint a hangya, holló, hal és a sípok, melyek későbbi kalandjai során a segítségére voltak. A formák egymásra tolódása és halmozása a kalandok sokaságát jelképezik, de a kép tetején megülő holló mégis a végén a célba érést és a sikert jelentik. Az élénk, vidám színek pedig a folyamatos reményt és kitartást hangsúlyozzák.

A portugál fővárosban, Lisszabonban az elmúlt években egyre színvonalasabb kültéri művészeti alkotások jöttek létre, amely annak köszönhető főként, hogy a főváros felkarolta az ilyen típusú kezdeményezéseket a helyi street-public-urban art felvirágoztatása érdekében, és létrehozott egy tanácsot, amely immáron több éve kér fel művészeket és segíti a projektek megvalósulását. Ez a módszer elterjedt azóta több portugál városban is.

 

Graciela Goncalves argentin művésznő ismert animációs figurái kelnek életre a BAH-csomópontnál. A figurák célja ezúttal, hogy a Balaton felé vegyék az irányt. A csomópont adta egyértelmű helyszíni utalás mellett a művészt egy magyar találmány, az átlátszó beton is megihlette. Az első pilléreken ezzel játszik el, míg pillérről pillérre az árnyékokból valós figurák lesznek. Az AnimalitoLand néven alkotó művész 70 liter falfestéket, és 40 liter szórófestéket felhasználva, 9 nap alatt készítette el a várost színesítő projektet.

„Rengeteg falfestő fesztiválon jártam már, de olyan csodával, mint ami itt történt eddig nem találkoztam: az elején a Magyar Turizmus Zrt. elvitt a Balatonra két napra, amely útnak az volt a célja, hogy inspirációt nyerjek erről a helyről, ahol előtte nem jártam. Ez alatt az utazás alatt felejthetetlen élményekben volt részem, hajóztunk Balatonfüreden, láttam Tihanyt, megmutatták a Vaszary Villát, ahol kaptam tárlatvezetést is, és még egy kis bobozásra is jutott idő. Szóval, ha valami biztos, én imádom Magyarországot, és mindenkinek elmondom majd, hogy ide el kell jönni, ugyanis nálunk Dél-Amerikában szerintem nagyon kevesen tudnak arról, hogy itt mennyi minden van meg egyszerre" - mondta Grace.

 

A legújabb, frissen elkészült festmények Budapest forgalmas csomópontján, a Népligetnél láthatóak néhány napja.

László Erzsébet, alias Chihiro Streetcat a tárogató nevű népzenei hangszert örökítette meg. Az eredetileg sepsiszentgyörgyi születésű művész tradicionális grafika szakon végzett a Temesvári Képzőművészeti Egyetemen. A hangszert azért választotta az alkotó, mert külföldön is sokan ismerik.

Olivér Artúr képzőművész tervei több témára is kiterjedtek: a makói hagyma, az Unicum, a szegedi paprika őrlemény alapján a paprika, mint az őrlemény alapját képező zöldség festményei mind láthatóak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2012-ben diplomázott művész saját stílusában.

Az ugyancsak a Képzőművészeti Egyetemen végzett G. Horváth Boglárka egy saját sorozatához illeszkedő festményt festett. A halasi csipke nem kimondottan a csipkét dolgozta fel, hanem elsősorban a fiatalabb generáció számára próbált afféle tanító jellegű alkotást készíteni.

Míg a FatHeat művésznevű alkotó a hízott libából előállított termékek alapján magából a libából nyert ihletet, és azt festette fel a forgalmas hídpillérre.

 

https://www.facebook.com/szinesvaros

http://www.szinesvaros.hu/hu

 

Lantai József