ÖNGYÓGYÍTÓ EMBEREK -- Kiss Erzsébet könyvbemutatója a Sajtóházban

A MÚOSZ Életmód Szakosztálya dr. Szalontai Éva elnökletével rendkívül sikeres rendezvényt tartott október 29-én Kiss Erzsébet: Öngyógytó emberek című frissen megjelent könyve kapcsán. A délutánt a sok „öngyógyító ember" megjelenése tette élvezetesen színessé, meg persze Kiss Erzsébet testnevelő tanár, edző, újságíró rendkívül fiatalos, szórakoztatóan izgalmas személyisége, miközben új könyvéről beszélt a kollégáknak és a népes hallgatóságnak.

 

Kiss Erzsébet eddig 52 sportágban jeleskedett, tanárként a nyíregyházi főiskolán szerzett diplomát, azóta lett Debrecenben sportmisszionárius, szervez sporttáborokat hátrányos helyzetű fiataloknak és időseknek, többszörös országos bajnok a szépkorúak mezőnyében. Albert Schweizer filozófiáját hangoztatja: „a fiatalságot a lélek és a szellem állapota határozza meg". Már előző könyvében példaképet teremtett a félkarú postás, Novák Ferenc életének bemutatásával. Novák úr a világ legtöbb országát bejárta biciklijével, hosszú túrákat tesz meg, és pájrát ritkító kerékpárversenyző.

 

Kiss Erzsébet a betegségek, esetleg lelki bajok különböző mozgásformák általi legyőzéséről számol be. Lehetnek ezek hagyományos sportok vagy keleti kultúrákból származó gyakorlatok, táncok, jóga, ének, zene stb. Rengeteg példát sorol fel, amelyek visszaadták az emberek életkedvét.

 

Ilyen a könyvben szereplő maratonfutó, aki a sport hatására 155 kilóról három hónap alatt fogyott le 77 kilóra. A mozgás adta hozzá az akaraterőt. Egy betegségtől lebénult férfi a veterán atlétikai világbajnokságokon 50 km-es távokat tesz meg. Egy hölgy rákbetegség és csípőműtét után az aquafitnesz híve lett, hiszen a vízben könnyebb a mozgás. Ebben segítő család áll a háta mögött. Tóth Lívia az avivatornára esküszik, ami a női és a férfi szervezet karbantartására egyaránt szolgál. Az ezt gyakorlók körében nem kérdéses a gyermekáldás sem. Kemoterápiás kezelés után nyolc mozdulatból álló sor és oxigénes víz segíti a gyógyulást. 2010 októberében a Puskás Ferenc Stadionban 2010 ember egyszerre mutatta be a mozdulatsort.

 

A legtöbb baj okozója az életmód elrontása és annak következtében a lelki problémák fellépése. Például egy sclerosis multiplexes hölgy a nordic walking gyakorlásával hitet képes adni a sporttársainak is. A nordic walking sok jó hatással bír, hiszen az egyenletes gyaloglás a lábon keresztül az egész testre hat. A kedélyre pedig a zöld környezet és a természet. Az ülő életmód legmegfelelőbb kiegészítője bármely korban ez a sport. Azután szó van az ún. fitball használatáról. Ez a nagy, rugalmas labda igazán elfér egy sarokban, rajta kényelmesen fészkelődve lehet ülni akár tévénézéskor is. Észrevétlenül megmozgatja az izmokat és a gerincet.

 

Kiss Erzsébet szervezi a Debreceni Mozgásfesztivált, amelyen 50 sportágat lehet kipróbálni. A résztvevők ott megtalálhatják a számukra legkedvezőbbet. Stressz csökkentésére szintén kiválóak a sportok, közülük érdekesség a gyűrűsizmok erősítése az egész testben.

 

A sorban következő bemutatón a bájos Napsugár Anna lépett fel. Szinte hihetetlen, hogy egykor kerekesszékben ült, és született siket volt. Itt menedzserével és férjével, Scharek Jánossal, valamint a stábjából eljött két énekes hölggyel adta elő a „Mama, megköszönöm neked" című saját szöveggel ellátott dalát. Jeltáncművészként, fotóriporterként és XL-es modellként dolgozik, egyéni koreográfiára mozog hozzá. Ennyi hátrányból példásan kidolgozta magát a színpadig. Társulata több csapatdíjat szerzett. Jelszava a szeretet közvetítése a hallgatóság felé. A tánc mindenki számára örömforrás.

 

Debrecenből Estella, az egykori népi táncos, most 71 évesen hastáncos mutatkozott be. Maga készítette ékszereivel és ruhájával, mezítláb, fedetlen hassal fantasztikus előadást tartott. A híres Virágkarnevál egyik szereplője, óvodáskorúaktól szépkorúakig tanítja azt, amit autentikus helyen, Kairóban sajátított el. Különös segítség azoknak a nőknek, akik mellműtéten estek át, s ezáltal a nőiességüket táplálják.

 

A továbbiakban fényképekről megismerünk világbajnokságokon részt vett, korábban balesetben sérült embereket, láblevágás után handbike-on kerékpározót, látássérült ügyvédet, aki túrázik és tekézik, földet művel, állatokat tart. Neves tandempáros lett egy látó és egy vak tandem párosa. Énekel és verset mond egy látássérült hölgy; Rózsa Dezső költő és rádiós amatőr a meridiántornát gyakorolja; egy hölgy orvosi műhiba következtében gyomorszondával tornázik; egy mérnök a depresszióját győzi le ezzel. Láttuk Borkát, az éjszakás intenzív osztályon dolgozó ápolónőt, aki a stresszt gyaloglással gyűri le, és most már jól alszik. A meridiántorna gyakorlatait dr. Őry Ajándok hozta be hazánkba. Kimutatta, hogy a szervezet jó működéséhez szükséges mozgásforma örömhormonokat termel. Legjobb közösségben vagy családban híveket szerezni a közös gyakorlatnak.

 

Megmerünk a könyvből egy 127 centi magas fiatalembert, éppen a dobogó felső fokán áll. Többszörös világcsúcstartó súlyemelő bajnok, edző. Kiss Erzsébet ismét figyelmeztet mindenkit a szemtorna előnyeire. Könnyen elsajátítható, egyszerű gyakorlatokkal jótékonyan lehet javítani a látást idős korban is. A gyakorlatok az internetről letölthetők. Nem szabad közben megfeledkezni a táplálkozás megreformálásáról sem. A keleti tudományokban a szem párja a máj, azt kell méregteleníteni a szervezet megfelelő működéséhez.

 

1983 óta jött divatba az infarktuson átesett betegek tornáztatása. Itt is a vízi torna a segítség, és már országos versenyeket is tartanak ebben a sportágban. Alkoholfüggőket lehet a konditeremben jó útra téríteni. Személyesen ismerhettük meg Berente Juditot, az egykori vesebeteget, aki szervátültetésben részesült. Úgy tartja, nem elég az orvosi segítség, találjuk meg a módját, hogy magunkon segítsünk. 16 műtét után újra sportol. Számtalan érem tulajdonosa az úszásban. Létezik a szervátültetettek számára külön világbajnokság. Csapata elnyerte a Magyarország outstanding teamje elismerést. 2002-től az Európai Szervátültetettek Szövetségének is elnöke. A bajnokságokon indulhatnak a művesések is, mert ehhez a helyszíneken adottak a körülmények.

 

Kiss Erzsébet mottója: „ha nagyon el vagy keseredve, gondolj azokra, akik irigyelnek!" A másik jó mondása: „a láb mindig kéznél van", tehát fontos a mozgás és a gyaloglás. Majd élő bemutató keretében megismerkedtünk az Etka-jógával. Horváth Gabi és kis együttese zenés aláfestéssel népszerűsítette a könnyű és vidám jóga gyakorlatokat, amelyek a szívcsakrát, a légzést s általa az egész szervezetet erősítik. Etka anyó néhány éve elhunyt, de a húga jelenleg 90 évesen is tartalmas életet él. Végül a délután fénypontja, Szalai István, Etka anyó követőjének szédületes gyakorlata következett. Szalai 1996-ban elveszítette súlyos beteg feleségét. Ekkor depresszióba esett, és öt évig betegeskedett. Pszichoszomatikus bajaiból kifolyólag több helyen kiszakadt a gerincsérve. A tüdőszanatóriumban sajátította el az Etka-jógát, Debrecenből Szegedre költözött, és öt hónap alatt a gyakorlatok révén meggyógyult. Azóta egészségmegőrzéssel foglalkozik, svájci gyártmányú készítményeket, gyógyászati termékeket árul, mert látta a gyárat, a hozzáértő pontosságot. Elmondta, hogy a munka nem mozgás, nem öröm, csak a sport az. Férfi létére spárga-gyakorlatokat mutatott be, fantasztikus hajlékonysága által minden baja a múlté. Megkóstoltuk a zöldséglevesét, az életet adó elixírt, a gyümölcsleveket és a teákat. Egyik finomabb volt, mint a másik.

 

A tartalmas összejövetel az Életmód Szakosztály eddig legsikeresebb rendezvénye arra volt alkalmas, hogy kicsit többet törődjünk nélkülözhetetlen egészségünkkel és bármely korban a még több mozgással.

 

DOBI ILDIKÓ

A Amazonon elektronikus formában (Kindle) is kapható): http://www.amazon.co.uk/%C3%96ngy%C3%B3gy%C3%ADt%C3%B3-emberek-Kiss-Erzs%C3%A9bet/dp/3990481681

A kiadónál papír és eletronikus formában: http://novumpublishing.hu/ujdonsagok.html?tx_mdprodukte_pi1[showUid]=19896&tx_mdprodukte_pi1[pointer]=0&cHash=676219025f5a39cb4d94c8e5821c63bb

 

 

Kiss Erzsébet:

Öngyógytó emberek

Formátum: 13,5 x 21,5 cm

Oldalszám: 204

ISBN: 978-3-99048-168-4

Megjelenés időpontja: 2015-07-22

Novum Pro Publishing Bp 2015