Hogy mit akarnak lenyomni a torkunkon az amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel? Tényszerű egyezményszöveg

Nagyon nagy a titkolódzás az USA EU szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán. Egyes fejezetek kiszivárogtak, de komplett szöveget még senkinek sem sikerült szereznie. Most azonban, miután lenyomták A Trans Pacific Partneship egyezményt Ausztrália, Uj Zéland és a szigetvilág országainak torkán, az új zélandi  Külügy- és külkereskedelmi minisztérium jóvoltából egy komplett dokumentum csomag napvilágot látott mely a TTP egyezmény szövegét tartalmazza.

 

A szöveg elemzéséből kiderült: gyakorlatilag a szerzői és kapcsolt jogokra hivatkozva akarnak mindent ellehetetleníteni, az eszközeink javítását éppen úgy, mint az élelmiszer termesztést, vagy akár a gyógyítást vagy Internet használatot is. Ha a rendszer életbe léptetik mindenki örökös fizetés rabszolgaságra van kényszeritve, kitéve az amerikai fél kényének, kedvének. És természetesen komoly rendőrség és titkosszolgálat kényszeríti ki az egyezményekben foglaltak végrehajtását. Természetesen magán cég érdekeket képviselve.

 

Napvilágot látott néhány engedmény, amely nyilvános aggodalmat keltett a befektető-állami vita elrendezés (ISDS) rendszere és a szellemi tulajdon megegyezés miatt, amely a gyógyszerárak erős növekedéséhez vezethet.

 

A szakszervezetek, egészségügyi dolgozók, fogyasztóvédelmi csoportok és környezetvédők azt mondják, hogy az ISDS felülírja a nemzeti munkásjogokat, az egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmet.

 

Az ISDS egyik engedménye, hogy az országok megtilthatják a dohányvállalatoknak, hogy az ISDS bíróságait használják, hogy megtámadják az egészségügyi szabályozásokat.

 

Az egyezmény kiemeli, hogy a betegeket gyógyszeres ellátása „nem gátolhatja az egyik felet (országot), hogy intézkedéseket hozzon a közegészségügy megvédése érdekében."

 

Az amerikai nyomásra válaszul a TPP országok hozzájárultak, hogy a gyógyszergyáraknak nyolc év védelem járjon az olcsóbb versenytársakkal szemben olyan gyógyszerek esetén, amelyeket élő sejtekben állítanak elő. Az ipar 12 évnyi védelmet kért.

 

Az egyezmény, ha nem tudnánk, hogy ez egy elfogadott egyezmény, akkor azt mondanánk jogászök halloween napi paródiája, rémálma. Nem a mai amerikai válóság. Minden azon múlik, sikerül e a kellően korrupt és megvett úniós politikusokat megakadályozni ennek elfogadásában végrehajtásában.

 

Az Uj Zélandi Külügy- és Külkereskedelmi Minisztérium eredeti oldala:

http://www.mfat.govt.nz/Treaties-and-International-Law/01-Treaties-for-which-NZ-is-Depositary/0-Trans-Pacific-Partnership-Text.php

 

Az USA hivatalos Kereskedelmi Minisztériumi oldalán megjelent szöveg: https://ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/trans-pacific-partnership/tpp-full-text

 

 

(Ha letörölnék/titkosítanák, az egész adatállomány letölthető a cikk végén lévő linkről)

 

Ezzel kapcsolatos cikkek:

https://www.rt.com/usa/321002-tpp-details-revealed-trade-privacy/#.Vj5T4BgIID4.facebook

 

http://theantimedia.org/our-worst-nightmares-confirmed-full-text-of-tpp-finally-revealed/

 

http://thehill.com/policy/finance/259322-obama-tells-congress-he-will-sign-the-tpp-pact

 

http://www.theguardian.com/business/2015/nov/05/tpp-trade-deal-new-zealand-releases-text-online

http://arstechnica.com/tech-policy/2015/11/obama-praises-trans-pacific-partnership-accord-as-full-text-is-released/

http://www.pcworld.com/article/3001928/consumer-advice/tpp-revealed-what-the-trade-deal-means-for-online-copyright.html

 

CsatolmányMéret
TPP_All-Chapters.zip3.15 MB