logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.hu)

Ókori vízórák

Megjelentette: johannes
Dátum: 2016 jan 24 - 03:52

Clapsydra analog [0]Clapsydra analogAz ókori Rómában igen fejlett volt az infrastruktúra. Aurelianus császár, kiváló hadvezér, mellesleg hazánk területén Pannóniában született, jó minőségű utakat építtetett. És hatalmas védőfalat a barbárok támadásai ellen. Vízvezetékkel, csatornarendszerrel látta el nemcsak a Colosseumot, de a lakásokat is. Ebből az áldásból mind a patríciusok, mind a plebejusok részesültek. A rómaiak nagyon örültek az egészséges ivóvíznek továbbá a víz- és csatornadíj tizenkét százalékos csökkentésének a császári rezsizuhanás keretében. De számosan még így is sokallták a fizetendő tarifát. Sustorogni kezdtek, hogy a Saturnus Víz- és Csatornamű többet számláz a tényleges fogyasztásnál.

   Perzsiában igen fejlett kézműipar működött, kiváló minőségű napórákat, homokórákat és vízórákat készítettek és szállítottak a környező birodalmakba. A vízfogyasztás mérésével elégedetlen római patríciusok vadiúj, garanciális vízórákat rendeltek Ninivéből, felszereltették és várták a hatást. A víz- és csatornadíjak azonban meg sem moccantak.

   A vízóra tulajdonosok nem adták fel. Megkérték Nabukodonozor babiloni császárt, küldjön egy szakembert a vízórák hitelesítésére. Meg is érkezett Marduk főmérnök. Kijelentette: ha az égitestek pozícióját és útvonalát ki tudtam pontosan számítani, akkor egy vízóra hitelesítése nekem gyerekjáték. Hiába, a magas fogyasztás változatlan maradt, a számlák csak nem akartak csökkenni.

   Ekkor lecserélték a vízórákat Persepolisból származó precíziós analóg vízmennyiség mérőkre. A víz- és csatornadíjak rá se hederítettek a manőverre. Még akkor sem, amikor minden műszerhez egy pretoriánust állítottak, hogy ne lehessen a berendezést manipulálni. Mindhiába a díjak maradtak.

   Végül egy híres tudós, Plotinosz, Campania tartományból, az elemző közgazdaságtudomány előfutára rájött a titok nyitjára. Hogy tudniillik nem a vízfogyasztás minél pontosabb mérése a probléma. Hanem az, hogy a vízdíjak megegyeznek a perzsák által fizetett összegekkel, viszont a rómaiak jövedelme egy hetede a perzsiai átlagbérnek.

 

Láng Róbert


Forrás URL:
http://www.euroastra.hu/node/98336