Magyar-Lengyel Barátság Napja

Idén 10-ik alkalommal kerül sor ünnepélyes keret között a Magyar-Lengyel Barátság Napjára március 18-án és 19-én. A nagyszabású esemény szervezője Budapest Főváros Önkormányzata, közreműködő partner a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a rendezvény fővédnökei Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke.

 

„Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban" címmel nyílt kiállítás március 18-án a Budapesti Történeti Múzeumban, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere arról a megállapodásról beszélt, amely közte és Krakkó jelen lévő főpolgármestere, Jacek Majchrowskival között köttetett. Ennek értelmében a két város még idén testvérvárosi kapcsolatba lép egymással. Továbbá kifejtette, Krakkó és Budapest, az Európai Unió két gyorsan és egészségesen fejlődő, egyszersmind királyi városának története a múltból építkezik, és várhatóan a jövőben folytatódik. A tárlatról elmondta: a BTM és a Krakkói Városi Múzeum hároméves együttműködésének eredménye, amelyre a lengyel városból összesen 200 műtárgy érkezett.

 

Jacek Majchrowski főpolgármester beszédében az elmúlt ezer év európai történelmére emlékeztett, amely háborúkkal van tele, kivéve a lengyel és a magyar nemzet kapcsolatát. A kiállítás könnyen érthetővé teszi ezt a mély barátságot, amely különböző korokban - például a második világháborúban vagy 1956-ban - egyaránt megmutatkozott.

 

A tárlat a Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködéseként jött létre, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretei között, a Balassi Intézet támogatásával. Az átfogó tárlat bemutatja a közös történelmi eseményeket és emlékeket, valamint azokat a személyiségeket, akik összekapcsolták a két nemzet történelmét, mint az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjai vagy Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem. A kiállítás július 24-éig látogatható.

 

A magyar-lengyel barátság újkori története és nagyszabású megünneplése 10 éves múltra tekint vissza. A Magyar Lengyel Történelmi Társaság kezdeményezésére 2005-ben két monumentális tölgyfaszobor készült, 2006-ban megszervezték a Magyar Lengyel Barátság Napját, valamint a magyar- és lengyel testvérvárosok találkozóját Győrben. Itt a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László, és a Lengyel Köztársaság elnöke, Lech Kaczyński, közel negyven magyar és lengyel testvérváros küldöttsége jelenlétében, felavatta az emlékművet,

a Magyar-Lengyel Barátság hivatalos napja március 23-a lett.

Azóta a rendezvények minden évben a két ország köztársasági elnökeinek részvételével és tiszteletbeli fővédnöksége alatt zajlanak.

 

Idén a már említett tárlaton kívül a Fővárosi Önkormányzat további eseményeire március 19-én, szombaton 10 órakor kerül sor a Szent István-bazilikában, ahol Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét celebrál. Szombaton 11 órakor a Pesti Vigadó ünnepi műsorán beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke.

 

A legendás magyar-lengyel barátság több mint ezer éves, történelmi események erősítették, emberi kapcsolatok fűzték szorosra. Erről az eltéphetetlen kötelékről emlékezik meg a két ország ünnepélyes keretek között évről évre.

Lantai József