Leventék

 A levente a Magyar Értelmező Szótár szerint daliás harcost jelent. „Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék, Szép magyar vitézek, aranyos leventék!" (Toldi. Első ének.)

Hódítanak a viselhető okoseszközök a digitális bennszülöttek körében

A magyar Y generáció tagjai több szempontból is ellentmondásosan töltik be a technológiai újdonságokra leginkább fogékony korcsoport szerepét. Tabletet messze a legkevesebben használnak Európában, viselhető okoseszközök terén viszont már az élbolyba tartoznak. Emellett közel kétszer annyian vallják, hogy a technológiai fejlődés szükséges és elkerülhetetlen, de többen félnek tőle, hogy nem tudják tartani vele a lépést, mint európai társaik - derült ki a Samsung 18 európai országban végzett kutatásából.

 

Rekord jövedelmezőség az autóiparban, de az iparág növekedése lassul

Miközben 2015 újabb kiváló év volt az autóipari beszállítók számára - 7,5 százalékos profitnövekedéssel - a piaci bizonytalanság fokozódik, a globális bevételek növekedése pedig lassul - állítja a Lazard és a Roland Berger „Globális Autóipari Beszállító" című 2016-os tanulmánya. Az elemzők az idei évre a piac megtorpanását várják. 

Kodály Zoltán: Székely fonó -- Bemutató a Magyar Állami Operaházban 2016. október 1.

Október 1-jén, a zene világnapján tűzi műsorra Magyar Évadának első hazai vonatkozású nagyszínpadi bemutatóját az Opera. Kodály Zoltán Székely fonóját először állítja színpadra külföldi rendező. A világhírű Michał Znaniecki alkotótársa a zenei felkészülést irányító Kocsár Balázs, a produkció dirigense. A sorozat különlegessége, hogy az előadások előtt Pál István Szalonna és bandája autentikus népzenével vezeti fel a színpadi művet.

Ősbemutatók és a kortárs kultúra legjava a CAFe Budapesten

Egy legendás amerikai komponista, Christian Wolff zongoratriója élén, egy magyar kötődésű francia világsztár, Jean-Efflam Bavouzet és Baráti Kristóf zongora-hegedű kamaraestje, újromantikus magyar szerzők a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén, Tihanyi László kettős opera-ősbemutatója a Müpában. Az október 7. és 23. között megrendezendő, 25. alkalommal életre hívott CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jóvoltából ismét birtokba veszi Budapestet a kortárs előadóművészet legjava.

 

Mit tegyünk az asztalra? Válaszút előtt a magyar élelmiszeripar

A COOP üzletlánc hagyományos szeptemberi szakmai programján, a Coop Rally-n - amely évről évre a magyar élelmiszeripart és a hazánkban előállított minőségi termékeket és gyártóikat állítja a középpontba - a Sága Foods idén házigazdaként köszöntötte az esemény résztvevőit. A társaság vezérigazgatója, Keleti Zsolt és Raskó György agrárközgazdász a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a magyar élelmiszeripar jelenéről és jövőjéről, az alapvető élelmiszereket, köztük a baromfi ágazatot érintő jövő évi áfacsökkentésről fejtették ki véleményüket.

 

Mini autókölcsönző a legkisebb sofőröknek

A vezetés örömét már a legfiatalabbak is átélhetik október 1-én a Volkswagen-találkozón, ahol a Europcar jóvoltából a gyermekek Volkswagen kismotorokon és kisautókon, krétával felrajzolt tanpályán ismerkedhetnek a közlekedési táblákkal, jelzőlámpákkal.

GEORGES BIZET

Bizet (1838-1875) három keresztneve helyett egy negyediket választott, tehát legyen Georges. Ifjú tehetségként Gounod és Halévy tanítványa volt.

Így kaphat itthon nyugati fizetést

Nem kell külföldre költözni a nyugati fizetésért: a programozók Magyarországon is európai szinten keresnek. A legelszántabbak akár 3 hónap alatt megszerezhetik a munkába álláshoz szükséges tudást olyan intenzív képzéseken, amelyek a nagy informatikai vállalatoknál már bizonyítottak.

Hogyan fogadjuk a gratulációt?

Sokunkkal előfordul, hogy hirtelen nem tudunk mit kezdeni azzal, ha valaki bókol, vagy gratulál nekünk és emiatt a reakciónk akár gorombának, vagy furcsának tűnhet. Ennek oka talán ott keresendő, hogy gyerekkorunk óta arra neveltek minket, hogy legyünk alázatosak és szerények, nem pedig hivalkodóak és önteltek. Azonban a gratuláció elfogadása nem minősül sem felvágásnak, sem nagyképűségnek. Jacquelien Whitmore, az entrepreneur.com szerzője 6 üzleti etikett tippet ajánl arra, hogy hogyan viselkedjünk, amikor elismerést kapunk: 

ÚJ KADÉT PROGRAM A JÖVŐ PILÓTÁINAK A WIZZ AIRTŐL

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa egyik diszkont légitársasága 2016. szeptember 27. -n  bejelentette új Wizz Air Kadét Programjának elindítását együttműködésben a BAA Traininggel.

Nyalóka-móka és Twentees minikoncert a Deák Téren

Utcazenéléssel egybekötött nyalókázásra invitál mindenkit a Twentees a belváros szívébe. A zenekar nemrég mutatta be legújabb klipjét, melyben egy nagymama és egy fiatal srác közötti abszurd románc történetét követhetjük nyomon, és amelyben a nyalókázás is kitüntetett szerepet kap.

 

Lúdas Matyi a Cirkuszban

Fazekas Mihály jól ismert költeményének műsorra tűzésével eddig még soha nem látott összművészeti produkcióval szeretné október elsején lenyűgözni közönségét a Fővárosi Nagycirkusz.

 

reflACT 2016 – Térfoglalók a B32 Galéria és Kultúrtérben

A B32 Galéria és Kultúrtér 2016. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a reflACT, független társulatoknak szóló színházi fesztiválját, melynek nyertese előadás továbbjátszási lehetőséget nyer a B32-ben. A versenyelőadásokon túl sor kerül a Fiatal Írók Szövetsége és Kárpáti Péter közös színházi- irodalmi workshopjának felolvasóestjére is, a fesztivál zárásaként pedig Jordán Adél és a Puszi lép a színpadra.

 

Legyőztük a világot 3D animációs falfestésben

Magyar csapat nyerte a virtuális épületfestési fesztivál fődíját. Soha nem volt még olyan látványos a román parlament, mint szeptember utolsó hétvégéjén, ráadásul egy magyar művészcsapatnak köszönhetően.

 

Tisztelet

Ne értsenek félre, nem háborodom fel, mérges, dühös, szomorú sem vagyok. Tiszteletben tartom mások véleményét. Csak megállapítom, hogy a közélet szereplőinek jó része úgy aposztrofálja a vele egyet nem értőket, vagy a feltételezett ellentáborát, hogy az kimeríti a köztörvényes bűncselekmények szinte valamennyi válfaját. A konkrét megnevezésektől, jelzőktől eltekintek, tudja mindenki, miről beszélek. Ha nem, nyissa ki a televíziót, rádiót és vegyen egy napilapot.

Az algíri Opec-találkozó fordulatot hozhat az olaj piacán

Újra növekedett a kínálat az olaj piacán, ugyanakkor a piaci szereplők fokozott figyelemmel kísérik az Opec szeptember 28-i algíri találkozóját, amelyen Oroszország is részt vesz, és ahol akár megállapodás is születhet a termelés csökkentéséről. A kínálat növekedésének hatását ezen felül még az egyesült államokbeli tartalékok csökkenése és a gyengébb dollár is ellensúlyozza.

 

Új épületszárnnyal bővült a The British International School, Budapest

Kevesebb, mint egy év alatt épült fel a The British International School, Budapest új épületszárnya, melyet szeptember 23-án nyitottak meg hivatalosan. A munkálatoknak köszönhetően az iskola a főváros egyik legmodernebb intézménye lett, melyben mostantól összesen 9000 m2-en folyik a tanítás.

 

Egy "bő"ven mosolygós fesztivál... Ormánság-Bőköz Fesztivál, 2016. szeptember 23-25.

Ideális időjárási körülmények között zárult a minőségre alapozó, jókedvű Ormánság-Bőköz Fesztivál.

 

A munkavédelmi ismeretek már gyerekkorban csökkenthetik a balesetek számát

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség online tananyaggal segíti a tanárokat. Általános iskolás, 7-9, valamint 9-11 éves gyerekek számára biztosít játékos módon elsajátítható munkavédelmi alapismereteket az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA).

 

25 éves lett a Budapesti Nagybani Piac

Negyed évszázada a Nagykőrösi úton az ország legnagyobb nagybani piaca. 1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség - gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igénynek köszönhetően került át a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt. Az autópályák közelsége javította a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori tíz hektáros terület mára közel három és félszeresére növekedett.

 

Talajt vesztett fiatalok a SZEMREVALÓn

Herczog Máriával és a Mérges Buddha alkotóival is találkozhat a közönség. A SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL egyik blokkja a fiatalok problémáival foglalkozó alkotásokat mutat be.

 

Red Bull Air Race: Bemutatkozik az első chilei Master Class pilóta

Október 1-2-án Indianapolisban mutatkozik be a Red Bull Air Race motorsport történetének első dél-amerikai Master Class pilótája, a chilei származású Cristian Bolton, aki versenyzői karrierje során hétszer állhatott dobogóra a Challenger Class versenyein.

 

Szegeden minőségi munkahelyek létesülnek idegennyelveket beszélő fiatalok számára

Fontos mérföldkőhöz ért a tavaly ősszel elindított SSC Szeged Program. Az üzleti szolgáltató központok (Shared Service Centerek/SSC-k) Szegedre telepítését megcélzó kezdeményezés révén a Föld hatodik legnagyobb olaj-és gázvállalata, a BP a városban nyitja meg legújabb, az egész világra kiterjedő ügyfélszolgáltatásokat nyújtó kirendeltségét. A várhatóan ötszáz, idegen nyelveket magas szinten beszélő diplomás fiatalnak munkát adó cég a szeptember 28-ai szegedi egyetemi állásbörzén mutatkozik be a nyilvánosság előtt.

ÓFÖLDEÁKON ÁTADTÁK A SZUPERGYORS INTERNET PROGRAM ELSŐ MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSÉT

Az Invitel a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázat első és második körének eredményeként 11 járás közel 100 településére vonatkozóan 1,95 milliárd forint értékű európai uniós forrást nyert el legalább 30 Mbit/s sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére, melynek köszönhetően újabb területekre juttathatja el a minőségi, gyors internetszolgáltatást. A távközlési társaság a makói járásban már az első körös eredmények kihirdetése után elindította a tervezési munkálatokat és a szerződéskötést követően, Óföldeákon a kivitelezés is elkezdődött. Az új, korszerű hálózat kiépítését a napokban fejezték be és 2016. szeptember 21-én, szerdán már át is adták a település lakóinak.

 

Bartók és rock: világpremier Budapesten

Rock-al fűszerezett Bartók-feldolgozásokat ad elő négy hegedűművésszel együtt Török Ádám és Papp Gyula 2016. október 9-én. Az egyedülálló előadás apropója a Bartók Év.

Nyelvek Európai Napja: sok nyelven, sokszínűen

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2001 óta minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, ezzel is tudatosítva, hogy milyen változatos az Európában beszélt nyelvek palettája, illetve arra ösztönözve mindenkit, hogy váljanak nyitottabbá más kultúrákkal szemben és bátran vágjanak bele az idegen nyelvek elsajátításába.

 

A vártnál is nagyobb ütemben növekszik a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus bérleteseinek száma

Még javában tart a bérletértékesítés a városunk komolyzenei hangversenyeire, de már most minden korábbi csúcsot megdöntöttek az eredmények: már most 15%-kal többen váltottak bérletet a Kodály Filharmónia Debrecen hangversenyeire, mint tavaly. Az intézmény 2016-os bérletbevétele pedig minden bizonyal 50%-kal lesz több a tavalyinál - az elmúlt öt évben az együttesek koncertjeire mutatkozó igény a korábbiak többszörösére nőtt. A növekedés az elmúlt években egyébként folyamatos. Somogyi-Tóth Dániel 2011 óta igazgatja az együtteseket, azóta éves szinten megtízszereződött a bérleteladásokból származó bevétel és nyolcszorozódott a bérletvásárlók száma.

Révay András: Kilencvenezer pillanat

Új, időszakos kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban. Sajnos csak rövid ideig, november 20-ig lesz látható, ám akit érdekel a valódi tehetségek világa, nem fogja megbánni, ha szán egy kis időt a megtekintésére. A magyar fotóművészet „nagyasszonyaként" tisztelt Keleti Éva, Prima Primissima díjjal kitüntetett, érdemes és kiváló művész, 85. születésnapja alkalmából 85 - neves színészeket ábrázoló - fényképe került a falakra.

Bicsérdisták

Fogyni szeretnék! Sok elhízott ember vágya múltban, jelenben, jövőben egyaránt. Fogyni, lehetőleg rövid idő alatt. Villámdiéta. Sikeres lenne, ha a kilók nem jönnének gyorsan vissza a kamatokkal együtt. Zsírégetés. Csodatabletták. Olyan szép, hogy nem is lehet igaz. A fogyókúrák bizonyos értelemben hasonlítanak a ruhákhoz, cipőkhöz. Divatba jönnek és kimennek a divatból.

Tartalom átvétel