Az integráció tesztje Brüsszelben

2017. január elején a Le Soir, az egyik vezető belgiumi francia nyelvű újság, a szintén francia nyelvű közszolgálati televízió és rádió csoporttal, az RTBF-fel közösen hozta nyilvánosságra egy belgiumi muszlimok körében végzett felmérés eredményeit.[1] A válaszadók többsége brüsszeli lakos volt. A belga fővárosban a muszlim lakosság arányát több mint 25 százalékra, mintegy 250 000-300 000 főre becsülik.[2] Mind a Le Soir, mind az RTBF balliberális beállítottságú, hangvételük nem kritikus a bevándorlással vagy a muszlim közösségekkel kapcsolatban, a bemutatott eredmények azonban meglepőek, sőt sokkolóak voltak, s erős visszhangot váltottak ki baloldali és liberális körökben, valamint több európai médium is beszámolt róluk. Brüsszel stratégiai jelentőségű város, uniós intézmények és a NATO székhelye, ahol a muszlimok 2030-ra várhatóan többségbe kerülnek, ezért jól illusztrálja azt, hogy valójában hogyan válhat az iszlám Európa részévé. A felmérés a muszlim bevándorlók körében egyaránt mutatja nyitás és elzárkózás jeleit, összességében azonban úgy értelmezhetőek az eredményei, mint az integráció kudarcának egy újabb bizonyítéka.

Merkantil Bank: jelentős bírság az adósságfék-szabályok megsértéséért

Az MNB 58 millió forint bírsággal sújtotta a Merkantil Bankot, mivel számos gépjármű finanszírozási ügyletnél a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályok érvényesülését akadályozó hitelezési gyakorlatot folytatott, továbbá a kapcsolódó adatszolgáltatási előírásokat is megsértette. A jegybank valamennyi intézményi vizsgálatában kiemelten kezeli és szigorúan szankcionálja a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabályszegéseket.

A Federal-Mogul Motorparts bemutatja az új BERU® Iridium gyújtógyertya termékcsaládot

Az eredetialkatrész-minőségű alkatrészekkel (OE) a BERU gyújtógyertyákból, izzógyertyákból, izzításszabályozó egységekből, tekercsekből és gyertyakábelekből álló gyújtásrendszereinek termékcsaládja egészül ki.

 

A Nemzeti Közművekhez tartozó DÉMÁSZ együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetemmel

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, amelynek értelmében a duális villamosmérnöki képzést választó hallgatók ezután a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t is választhatják egyetemi gyakorlatuk helyszíneként.

 

Filmvetítés - A Pápai Református Gimnázium újraindítása

A Magyar Nemzeti Múzeum IGE-IDŐK - A reformáció 500 éve című nagyszabású tárlata kísérő kiállításában olyan filmeket, fotókat tekinthetünk meg, amelyek segítségével megérthetjük, átélhetjük, hogyan hatottak a protestáns egyházakra, híveikre a 20. század sorsfordító eseményei.

 

Átadták át a XlII. ARANYSZEM Fesztivál díjait

Az idei fesztiválon, 10 kategóriában 81 film versenyzett. (lásd: http://euroastra.hu/node/112532) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából immár harmadik alkalommal öt kategória nyertesei pénzdíjban is részesültek.

 

Pótfelvételi a békéscsabai Színitanházban

A varázslat most kezdődik! Érdekel a színház és a cirkusz fantasztikus világa? Akkor gyere el június 30-án 10 órakor a Baross Imre Artistaképző Intézet Békéscsabai Jókai Színházban működő Színitanházába a pótfelvételire.

 

Bogáthy Mihály – könyvbemutató.

Az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára 2017. június 29-én, csütörtökön 17:30 órakor mutatja be Verrasztó Gábor Bogáthy Mihály - Befejezetlen életrajz című kötetét. A szerzővel beszélget, és a kötetet ajánlja Dr. Sirató Ildikó színháztörténész, a nemzeti könyvtár színháztörténeti gyűjteményének vezetője.

 

ÚJ, TUDATOS ALAPPAL BŐVÍT A FIDELITY

A Fidelity International tovább bővítette részvényalapjainak körét - júnilus 27-én kibocsátotta a Fidelity Funds - FIRST ESG All Country World Alapot.

 

Soha többé nem kell manuálisan elvégezni a check-in-t

Az AirlineCheckins.com ingyenesen és automatikusan elvégzi a check-in folyamatot a világ több mint 100 légitársaságának járataira

 

A megváltozott munkaképességűek több mint harmadának van már munkahelye

A rehabilitációs kártya kiterjesztése, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő új munkaerőpiaci programok, illetve a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékos megemelése az idei évben tovább javította a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségeit. A Trenkwalder becslése szerint mára az érintett kör foglalkoztatási rátája elérte a 34 százalékot.

 

Nem veszik el a Domino hívószám: lehetőség a határidőre nem regisztrálóknak

Június 30. után is visszakaphatják hívószámukat és egyenlegüket a Telekom határidőre nem regisztrált Domino ügyfelei! 

Ipar 4.0: magyar kis- és középvállalatok a digitális korszakváltás kapujában

Ingyenes tudásanyaggal segíti az Enterprise Group az ipari szegmensben tevékenykedő kkv-k digitalizációját. A digitalizáció feltartózhatatlan ütemben tör be életünk különböző területeire: szociális kapcsolattartásunk átalakítása után most az Ipar 4.0-n - egy új ipari forradalmon - a sor, hogy átformálja a teljes gyártási és ellátási láncot, ami kétségtelenül komoly paradigmaváltást jelent az ipari vállalatok számára stratégiájuk kialakításában.

Az 5G kapujában: sikeres végpontok közötti hálózati tesztet hajtott végre az SK Telecom és a Samsung

A Samsung Electronics és az SK Telecom sikeres 5G végpontok közötti kapcsolati tesztet hajtott végre az 5G New Radio (NR) technológia használatával. A teszt, amely 3,5 GHz-es spektrumon, az 5G NR technológián alapuló virtuális magon, rádión és eszközön keresztül valósult meg, az 5G végpontok közötti kapcsolatok sikerét bizonyítja.

 

Ismét felkészületlenül ért számos céget az új zsarolóvírus

Az uj sláger: a PetyaAz uj sláger: a PetyaA hírhedt és nemrég súlyos károkat okozó WannaCry-nál is agresszívabb zsarolóvírus lendült támadásba, és már számos országban szedi áldozatait - számolt be róla több nemzetközi és magyar hírportál. A megtámadott cégek között találhatunk bankot, áramszolgáltatót, repteret, olajvállalatot, gyógyszergyártót és postát is.

CUKORMENTES LESZ A COCA-COLA CHERRY

Júniusban jelenik meg a boltokban és szórakozóhelyeken az új Coca-Cola zero Cherry. A több országban már sikeres cukormentes variánssal a vállalat a cukorbevitel-szabályozásban szeretné segíteni a fogyasztóit.

 

Az ExperiDance fellépése a Vizes VB megnyitó fő attrakciója

Idén július 14-én este 8 órakor az egész világ Budapestre figyel, kezdetét veszi ugyanis a 17. Vizes Világbajnokság. A földkerekség harmadik legfontosabb sportesemény- sorozatának megnyitóján egy egyedülálló összefogás eredményeként létrejött táncművészeti előadással a világhírű magyar társulat, az ExperiDance kápráztatja el az esemény és az egész világ sportszerető közönségét.

CSALÁDI JÁTSZMÁK -- évadvégi vígjáték a Belvárosi Színházban

Sam Holcroft, a szerző harmincas éveinek elején járó drámaíró (hölgy), aki az edinborough-i egyetemen biológiát és pszichológiát tanult, de végül a doktori fokozat helyett a színházat választotta. 2015-ben a londoni Nemzeti Színház stúdiójában játszották először - nagy sikerrel - a Rules for Living című drámáját. A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével került színre. A szerző, Holcroft szerint a tudomány éles határokat von helyes és helytelen megállapítások között, a színmű alakjai azonban sohasem csak rosszak vagy jók.

Martha Argerich Szombathelyen

Jubilál a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Tánccal és lüktetéssel telik meg július 8. és 15. között Szombathely: neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót az 50. jubileumi Nemzetközi Bartók Szemináriumon, mely fesztivállá bővülve 33. éve várja a zenerajongókat.

 

‘A kisebb brandek figyelmesebbek’

Az európai fogyasztók többsége (53%) szerint a kisebb márkák jobban foglalkoznak az igényeikkel, mint a nagyobbak. A Ricoh Europe technológiai szakembere által megrendelt kutatás szerint csak a vásárlók egyötöde (21%) véli úgy, hogy a nagyobb márkák jobban figyelnek rájuk, annak ellenére, hogy e vállalkozások több erőforrással rendelkeznek.

 

A Lonely Planet Európa top 10 úti célja közé választotta Észak-Németországot

Észak-Németország azon tíz úticél egyike, „amelyek nem hiányozhatnak a 2017-es bakancslistádról" - ez a véleményük a Lonely Planet utazási szakértőinek.

Horgászoknak szóló kormányzati tájékoztató kiadvány jelent meg

Júliusban tájékoztató kiadványt juttatnak el a több mint 400 ezer horgászhoz a Magyar Horgász című újságon keresztül - mondta el Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott egy gyáli horgásztónál tartott sajtótájékoztatón.

A túlbuzgóságot fogadják el legnehezebben az Y generációtól a tapasztaltabb kollégák

Szinte minden munkavállaló és vezető személyesen is tapasztalja, hogy az X és Y generációs kollégák közötti különbségek nézeteltérésekhez vezetnek, de a valódi konfliktusok ettől függetlenül ritkák. A korosztályok alapvető különbségei mellett az egymás közötti feszültségek forrását vizsgálta egy magyar fókuszcsoportos kutatás. A társadalmi és gazdasági változások mellett a technológiai fejlődés is sokat alakított a pályájuk elején álló fiatalok munkáról kialakult képén.

Koncertkavalkád a Zsolnay Fényfesztiválon

Hogyan lehet összekapcsolni a komolyzenét az elektronikus zenével? Mi az a hand pan és hogyan szól a ney nevű hangszer? Mit hoz össze Beck Zoli vagy a Punnany Band egy kifordított, újszerű felállásban? A Zsolnay Fényfesztivál zenei kínálatából ez is kiderül! Ghánából, Olaszországból és Japánból is érkeznek fellépők, garantálva a sokszínű utcai kavalkádot Pécsett, június 30-tól július 2-ig.

 

„Wilimpia” a Balatonon

Ismét lesz családi fejlesztő tábor a Magyar Williams Szindróma Társaság szervezésében, ezúttal Balatonbogláron, 2016. július 2 és 9 között. A szervezők immáron 18. alkalommal várják az érdeklődőket az olimpiai témájú élményterápiás nyári táborban.

 

Három új sajátmárkás okostelefonnal bővül a Vodafone kínálata

Vodafone Smart E8Vodafone Smart E8Nyáron érkeznek a magyar piacra a Vodafone legjobb ár-érték arányú sajátmárkás okostelefonjai, melyek a teljesítményt, a dizájnt és a biztonságot tekintve is vonzó alternatívát kínálnak a felhasználók számára. A Vodafone Smart N8 már kapható, a csúcsmodellekhez közelítő tudásához képest rendkívül kedvező árú Vodafone Smart V8 június végétől, a Vodafone Smart E8 pedig augusztustól lesz elérhető.

 

A diplomás munkavállalók fele a Brexit előtt elhagyná az Egyesült Királyságot

A nagyvállalatok magasan képzett dolgozóinak 56 százaléka még az EU-ból való kilépés előtt elhagyná az Egyesült Királyságot - derül ki a Baker McKenzie 250, diplomás, az Egyesült Királyságban dolgozó, de azon kívüli uniós állampolgár munkavállaló megkérdezésén alapuló kutatásából. Az agyelszívás különösen érzékenyen érintheti az egészségügyi, technológiai, telekommunikációs és pénzügyi szolgáltatási iparágat, illetve a médiát.

 

A UPS még több alternatív üzemanyaggal működő jármű és megújuló energia felhasználás mellett kötelezi el magát

Az UPS (NYSE: UPS) új fenntarthatósági célokat jelentett be az alternatív üzemanyaggal működő fejlett technológiájú járműflottájának bővítése és megújuló energia felhasználása terén. A cég 2016-os Vállalati Fenntarthatósági Jelentésében lefektetett célok hozzájárulnak a UPS 2025-ig tartó vállalásának teljesítéséhez, melyben a cég elkötelezte magát, hogy világszinten és abszolút mértékben 12%-kal csökkenti a szárazföldi operációinak üvegházhatású gázkibocsátását. Ezeket a célokat az ún. Tudományos Alapú Célok (Science Based Targets) kezdeményezés módszertana alapján dolgozták ki.

 

Cirkusz a javából

Utcai forgatagot varázsolnak a Zsolnay Fényfesztivál újcirkuszi produkciói. Őrült katalán hajszobrász show, a Széchenyi tér felett lebegő légtornászok, tűzzsonglőrök, a világ különböző pontjairól érkező akrobaták és bohócok szórakoztatják a Zsolnay Fényfesztivál látogatóit az ingyenes utcai produkciók keretében június 30. és július 2. között, Pécsett.

 

H&M, Nike, Micron – három fontos beszámoló jön ki a héten

A második negyedéves beszámolási szezon csak két hét múlva kezdődik, de a naptári évhez igazodó társaságoktól ezen a héten érkeznek számok. A héten 19 társaság publikálja a második negyedéves eredményeit, köztük három nagy név, a Nike, a Micron Technology és a H&M.

 

Tartalom átvétel