Szerzõi- és emberi jogok

A fájlmegosztás vége?

PC paragrafusPC paragrafusÚj megközelítést hozott a fájlmegosztókkal szembeni szerzői jogi küzdelembe az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka, aki amellett, hogy közvetlenül felelősnek tartja az internetszolgáltatókat a jogsértő fájlmegosztásért, azt is javasolta a bíróságnak, hogy kötelezzék az őket a Pirate Bayhez való hozzáférés blokkolására. Ha a javaslatot átveszi a bíróság, az új fejezetet nyit a szerzői jogvédelemben - adja hírül a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda.

 

Dömös Zsuzsanna : Kalózszoftverekkel hekkelik az amerikai traktorokat

A kalózkodás már jó ideje megszokott a neten, de most felemelkedőben van egy új feketepiac. Mivel a John Deere beágyazott szoftverrel akadályozza, hogy az amerikai farmerek maguk javítsák és módosítsák traktorjaikat, ezért a kétségbeesett gazdák fórumokon vásárolt tört szoftvereket telepítenek többmilliós gépeikre. A YouTube-on pedig megnézik, hogy kell azokat használni.  Itt van egy nagyon részletes bemutató a You Tube-n: https://www.youtube.com/watch?v=KMTZJEYLIwM

 

Wagner Zsuzsa: Próbaper indulhat az Artisjus ellen

A szállodai szobákban működő rádiók és televíziók után fizetendő díjjal kapcsolatban hozott figyelemre méltó jogértelmező ítéletet az Európai Bíróság. A szakjogász szerint egy itthon indított per hasonlóan zárulna: a szálloda mentesülne a jogdíjfizetés alól.

Évente 24 726 milliárd Ft-tal kevesebb értékesítés és 790 000-rel kevesebb munkahely az EU-ban a hamisítás és a kalózkodás miatt

A hamisítványok piaci jelenléte miatt az értékesítési árbevétel 7,4%-a esik ki kilenc ágazatban.  Az érintett ágazatok közé tartoznak a ruházati cikkek, a játékok, a sportcikkek, az ékszerek, a kézitáskák és a zene. A hamisítás és a kalózkodás miatt kieső kormányzati bevételeket 4 274 milliárd Ft-ra becsülik.

 

Hadüzenet a gyógyszerhamisításnak

A nemzeti adattárak és a központi adattár páneurópai rendszere. Forrás: gs1.orgA nemzeti adattárak és a központi adattár páneurópai rendszere. Forrás: gs1.orgA gyógyszeripar szereplői Európa egyik legátfogóbb informatikai rendszerének kiépítésével veszik fel a harcot a gyógyszerhamisítás ellen. Az iparági kezdeményezésre létrehozott Európai Gyógyszer Ellenőrző Rendszerben a tervek szerint a gyártástól a gyógyszer kiadásáig követhető, ellenőrizhető és nyomon követhető lesz minden egyes vényköteles gyógyszer eredetisége. A rendszer indulásáig mindazonáltal számos szabályozási és technikai kihívással kell a gyógyszeripari szereplőnek zöld ágra vergődni.

Az EJI sikerre vitte az előadóművészek internetes jogaiért indított pert

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) fontos győzelmet ért el a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató ellen indított próbaperében, amelynek célja, hogy az előadók díjazást kapjanak hangfelvételeik internetes felhasználása után. A több mint két évvel ezelőtt kezdődött eljárásban ma részítélettel adott igazat az előadóknak a bíróság.

 

Megjelent az első magyar Zeneipari Jelentés

Hiánypótló kutatás készült a magyarországi zeneipar jelenlegi helyzetéről, gazdasági súlyáról, a jövőjét meghatározó kihívásokról és lehetőségekről. A ProArt megbízásából született tanulmány elsősorban a zenei oktatás fejlesztésében és a vidéki élőzene fejlesztésében látja a jövő zálogát.

Révay András: Tisztelgés a tudás előtt

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000-ben, április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánította. A világnap budapesti ünnepségén, az Országház Felsőházi Termében került sor a 2015. évi Millenniumi Díjak átadására.

Artisjus közleménye szerint szabadon felhasználhatóvá váltak az alábbi szerzők és művészek alkotásai 2015-től

Január 1-jétől bárki szabadon felhasználhatja Radnóti Miklós, műveit, mivel lejár verseinek szerzői jogi védelme. Ez azt jelenti, hogy engedélykérés és jogdíjfizetés nélkül jelenhetnek meg a versek könyv, hangoskönyv formátumban, sőt a mentesség a megzenésítésre is vonatkozik. Holnaptól a közkincsbe kerülnek más olyan alkotók művei is, akik 1944-ben hunytak el - mint a francia Saint-Exupéry író vagy a norvég Edvard Munch festőművész.

Elfogadták a 2015-ös csökkentett Artisjus-jogdíjakat

Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét: a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek január elsejétől. Az újonnan zenét játszó üzleteket további 10 százalékos kedvezménnyel ösztönzik a nyilvános zenefelhasználásra.  

Háttérzene egyszerűbben - Mostantól több üzletben szólhat a vásárlás élményét fokozó zene

Háttérzene-szolgáltató cégekkel köt együttműködési megállapodást az Artisjus, és jogdíjkedvezményekkel is ösztönzi azt, hogy egyre több üzletben szóljon minőségi zene. Ezzel a magyarok vásárlás közben több helyen hallhatnak majd az egész világ zenei repertoárját felölelő zenei műsorokat, köztük magyar zenét is.

 

Többen használnak legális letöltési lehetőségeket 2014-ben, mint korábban

Többen ismernek legális internetes letöltési lehetőségeket, mint tavaly: míg 2013-ban csak az internetezők 63 százaléka tudott ilyeneket megnevezni, addig az idén már 70 százalék - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. által készített Hamisítás Magyarországon című felmérésből.

A BKIK szerint is magas még a csökkentés után is az ARTISJUS által követelt jogdíj

2014. október 21-én jelent meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye, mely szerint 19,5 százalékkal javasolja csökkenteni a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat 2015-től.

 

Csökkentené az Artisjus a zenei jogdíjakat

Jelentősen, átlagosan 19,5 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátóüzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre abban a reményben, hogy több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett.

Szellemitulajdon-védelmi ismeretekkel bővülnek az általános és középiskolások tankönyvei

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó, közismert rövidítéssel: NTK) 2013. augusztus 29-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek fő célja a tankönyvek, tanári segédkönyvek, tanári továbbképzések szellemitulajdon-védelmi ismeretekkel való bővítése és ezáltal a diákok szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságának növelése.

Huj-huj ber – avagy Hujber hitelességének hatása -- Képesség & képesítés – avagy hihető-e Hujber alakítása?

Szóval Hujber Ferenc színész. Pontosabban Hujber Ferenc színészi diplomával (papírral) rendelkező színész. Viszont most került nyilvánosságra (tőle) hogy a végzettségét igazoló papírját jogellenesen szerezte. Végzettség nélküli iparos, céhen kívüli, azaz kontár.

Tehát akkor most kicsoda a faramuci micsodája miatt?

 

Futár Iván: Szakértői értetlenkedések


Szakértői megállapításért kiállt az a kérdés, hogy mi is az a szakértői szint. Pedig nem bonyolult a válasz, csak nem egyértelmű.

Futár Iván: Beperelik-e a harangöntők a Microsoftot?

Má' mé perelnék be? Ugyan má'! Sem oka, sem értelme nincsen ennek ugyebá?  Vagy mégis?

 

Pinokkió időnként nem mond igazat. Akkor megnő az orra.

Hát a BSA-nak milyen lehet? Egyrészt mert igazat mondani nem kötelessége, másrészt mert nem az a dolga, harmadrészt mert nem is büntethető érte.

Az üres CD jogállása

Justitia - juszt sem CIA Mezei Anikó karikatúrájaJustitia - juszt sem CIA Mezei Anikó karikatúrájaA másoltnak tűnő CD-ket a rendőrnek le KELL foglalnia egy BM rendelet alapján (nincs választási lehetősége) de a digitális anyag lefoglalásának  szakmai követelményeit nem tudja betartani (szakember, idő és eszközhiány) emiatt minden amit tesz csak jogszerűtlen lehet. Ha a vádlottnak van ideje és pénze, akkor több évi pereskedés után komoly kártérítést kaphat, ha nincs, akkor ő fog fizetni. Ez teljesen független attól, hogy mi van a lemezeken.

 

A szerzői jog haszonélvezői -- (Hát, nem a szerzők!)

A Rubik-Faludi szabály szerint a szerzőség nem piacképes szereplő, és erről a szerzői jog napján senki nem tett említést.

Megvannak a „Csakeredeti” oktatási program nyertesei

A nyertes zászlóA nyertes zászlóNagy sikerrel zajlott le a Microsoft által indított, szerzői jogokról és a biztonságosabb internethasználatról szóló „Csakeredeti" oktatási program országos vetélkedője, amelyre idén 139, fiatalokból álló csapat jelentkezett. Közülük a Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézményének csapata szerezte meg az első helyet - derült ki a Szellemi Tulajdon Világnapján tartott eredményhirdetésen. A programot a Microsoft a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete, a Nokia, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület és a Vodafone Magyarország együttműködésével szervezte.

 

Megjött a britek józan esze: Engedélyezik a magáncélú másolást és oktatási felhasználást

Úgy létszik megjött a britek józan esze szerzői jogi kérdésekben. Emlékszünk talán még azokra  az időkre, amikor a britek a franciák és a németek mellett még az emberek agyába is elektronikus számlálót ültettek volna, hogy figyeljék: mennyi szerzői jogköteles anyagot hallhattak, néztek, mondtak el.

 

Anonymous – a DDoS támadás nem bűncselekedet -mondja a Kalózpárt

A Közgép honlapját egy  magyar Anonymous csoport tagjai augusztus 28-án lelőtték, és az állítólagos elkövetők ellen bírósági eljárást indítottak, olvashattuk a sajtóban.

Megtalálták az Anonymous-hackercsoport hazai tagjait – 16 éves fiú irányította a szervezetet

A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa volt a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja - mondta az  Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-nek; a csoport tagjai hatoltak be az Alkotmánybíróság honlapjára, átírták az Alaptörvényt, majd hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is; a hackerek szabadlábon védekeznek.

Újraértelmezett cinizmus, avagy miért imádja a szerzői jogi ipar a gyerekpornót?

"A gyerekpornó egyszerűen fantasztikus" - mondta a férfi átszellemülten. - "A politikusok nem értik a fájlmegosztást, de nagyon is értik a gyerekpornót, és azt nagyon is ki akarják szűrni annak érdekében, hogy bevágódhassanak a nyilvánosságnál. Amint rá tudjuk venni őket a gyerekpornó kiszűrésére, onnantól már könnyendén rávehetjük őket a fájlmegosztás blokkolására is."

Erre egyszerűen nem találok szavakat

A bíróság jogerős végzését itt megtekinthetitek:A bíróság jogerős végzését itt megtekinthetitek

Figyelem! 2012-ben Magyarországon el lehet kobozni egy magánszemély számítógépét annak teljes adattartalmával együtt azzal az ürüggyel, hogy lejárt rajta egy 7 130 Ft-os program legálisan feltelepített próbaverziója.

Szabadalmi jogi pert nyert első fokon a Motorola a Microsoft ellen Németországban

      Szabadalmi jogi pert nyert a Motorola Németországban a Microsoft ellen; a mannheimi tartományi bíróság szerdai, nem jogerős döntése értelmében a Microsoftnak ki kell vonnia a német piacról az Xbox játékkonzolt és a Windows 7 operációs rendszert.

 

Szerzői jogi pert vesztett a YouTube Németországban

Egy németországi bíróság pénteken zenei videók eltávolítására kötelezte a YouTube videomegosztó portált szerzői jogok megsértése miatt, szakértők szerint az ítélet világszerte irányadó lehet a szerzői jogok és az internet viszonyát övező vitákban.

Támadják a brit kormányt, amiért emaileket és hívásokat akar ellenőrizni

David Davis angol konzervatív képviselő bírálja a tervet

David Davis angol konzervatív képviselő bírálja a tervet

Nagy-Britanniában a polgári szabadságjogok megőrzésén munkálkodó csoportok bírálták a kormányt amiatt, hogy a brit lakosság telefonhívásainak, email-jeinek illetve sms-einek ellenőrzését lehetővé tevő törvény elfogadását tervezi - adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.    

 

Tartalom átvétel