Kultúra

Szemérmetlen Balaton – Folytatódnak az Anna Estek Balatonfüreden!

A 192. Anna-bál kísérő programjai közt szerepelnek július óta az Anna Estek - Füredre érkezett a Juhász Anna Irodalmi Szalonok - azaz irodalom, társművészeti ágak egy jóízű beszélgetős est keretében. Balatonfüred központi, fontos helyszín a magyar művészek számára is, így a tematikus esteken, könnyed hangulatú, tartalmas beszélgetéseken a víz, a vitorlázás, a festészet, az irodalom, a divat, a színpad és a film is a megidézett témák közt van. 

 

Egy hónap múlva kezdődik a Kerekdomb Fesztivál!

Bor, zene, irodalom, színház és sport várja a látogatókat. Szeptember 8-10. között ismét várja a látogatókat a Kerekdomb Fesztivál Tállyán, a tokaji borvidék festői településén. A nyárindító fesztivált követően ezúttal is színházi előadásokkal, könnyű- és komolyzenei programokkal, borpiknikkel és futóversennyel várják a fesztiválozókat.

 

Két művészeti ág barátsága Egerben -- Kezdődik a VI. Egri Nemzetközi Alkotó- és Művésztelep

Hétfőtől újabb művészek költöztek Egerbe: a Pinceszínház Eger által működtetett VI. Egri Nemzetközi Alkotó- és Művésztelep keretében 18 magyar és külföldi professzionális festőművész és szobrász érkezik a megyeszékhelyre.

Pénteken kezdődik a 15. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál és Workshop Abaligeten

2017. augusztus 11-13. között ismét a festői szépségű Abaliget ad otthont a Bluegrass Zenei Egyesület (HuBMA) 15 éve hagyományos nemzetközi fesztiváljának.A fesztiválon a műfaj neves nemzetközi és hazai előadói lépnek színpadra, valamint pénteken és szombaton zenei workshopra is sor kerül. A huszonöt koncertet felvonultató esemény és a workshop látogatása egyaránt ingyenes.

Ha augusztus, akkor OrgonaPont országszerte

Nyáresti zenei randevúkra invitál augusztusban a Filharmónia Magyarország. Országos OrgonaPont sorozatának keretében a trombitának, fuvolának, hegedűnek és az énekhangnak is jut szerep a hangszerek királynőjének is nevezett orgona mellett.

 

Fairplay – ősbemutató a Városmajorban Gyulai István emlékére

Augusztus 13-án, vasárnap 20 órától mutatja be a Coincidance Táncszínház a Fairplay - Sportóriások legendája című új előadását a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az ír szteppet és a kortárs táncot sajátos módon ötvöző táncegyüttes ezúttal különleges témájú és látványvilágú előadást ígér, amellyel Gyulai Júlia rendező-koreográfus édesapja, Gyulai István sportoló és sportkommentátor, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt főtitkára emléke előtt is tiszteleg.

 

A Tenkes kapitánya a Tokaj Fesztiválkatlanban

Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes augusztus 12-én, a Zempléni Fesztivál (lásd: http://euroastra.hu/node/114891) keretében mutatja be a '60-as évek felejthetetlen TV-sorozatából született ötlet alapján készült „A Tenkes kapitánya" című látványos táncjátékot, Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

 

Reformáció 500 – Szalay Lajos Bibliája a Kolozsvári Művészeti Múzeumban

Jákob harca az AngyallalJákob harca az AngyallalA Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára.  A négy kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyeket a Biblia ihletett, és amelyek segítségével az élet sorsfordító kérdéseivel szembesülünk.

 

Hamarosan kezdődik a 26. Zempléni Fesztivál

Sárospatak - VárSárospatak - VárÚjra gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 26 éves Zempléni Fesztivál. A programsorozat augusztus 11-19. között kínál magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi- és táncelőadásokat, jazz koncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat a közönségnek, amelyekért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

 

XXIV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja. Résztvevők: Baskíria, Brazília, Chile, Costa Rica, Grúzia, Honduras, Indonézia, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Mexikó, Paraguay, Portugália- Madeira, Szardínia, Szerbia, Magyarország.

 

SZ'TÁRgyak - Soha nem látott műkincsek a Magyar Nemzeti Múzeum Reformáció 500 kiállításában

A Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők - A reformáció 500 éve című kiállításán bemutatott 400 műtárgy különleges tárgyválogatás, hiszen még soha nem látott, 100 különböző intézményben fellelhető egyházi kincs mutatkozik be egy helyen a nagyközönség számára.

 

Visszatér a Váradi Roma Café

Négy platinalemez és számtalan sláger után augusztus 18-án a Plázs Siófokon áll újra össze a Váradi Gyula, Váradi Róbert, Berki Artúr, Botos Tibor alkotta zenekar.

Egy magyar festő Párizsban – Csernus Tibor gyűjteményes kiállítása Sanghajban

CsernusTibor: Place Emile GoudeauCsernusTibor: Place Emile GoudeauA Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Liu Haisu Art Museum több éves közös együttműködésének új állomása a sanghaji kortárs művészeti múzeum frissen átadott épületében 2017. augusztusában megrendezésre kerülő Csernus Tibor gyűjteményes kiállítás.

 

Kihívás, felelősség, lehetőség

Ismét audio-narrált előadás a Fővárosi Nagycirkuszban. A Fővárosi Nagycirkusz az előadások akadálymentesítésének úttörője, a világon elsőként tett arra kísérletet cirkuszban, hogy vak és gyengénlátó sorstársaink számára is elérhetővé tegyék a cirkuszi produkciót.

 

Állatkertek Éjszakája augusztus 25-én -- Országszerte tizenkét bemutatóhelyen várják a látogatókat

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Állatkertek Éjszakája, ezúttal tizenkét magyarországi helyszínen. Az eseményre augusztus 25-én, pénteken kerül sor a budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veresegyházi állat-bemutatóhelyek részvételével.

STEIN JÁNOS HAGYATÉKA A Kieselbach Galériában

2017. augusztus végéig tekinthető meg Lotz Károly legkedvesebb tanítványa, Stein János kiállítása a Kieselbach Galériában. A közel 150 festmény és rajz meg is vásárolható a Galéria nyilvános webshopján keresztül.

20. Zsidó Kulturális Fesztivál 2017. szeptember 3-14.

Mint húsz éve mindig, a nyár idén is a zsidó kultúra ünnepével búcsúzik Budapesttől: a fővárosban szeptember 3-14. között tart a Zsidó Kulturális Fesztivál, amely mára Európa legnagyobb és legelismertebb zsidó kulturális programsorozatává nőtte ki magát.

 

A Junior Príma díjas Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

Kiss Balbinat ÁdámKiss Balbinat ÁdámJúlius 27-én, csütörtökön kezdődött a második Méra World Music Fesztivál, ahol egész napos programok és sok-sok helyi különlegesség várja a kicsiket és nagyokat, esténként pedig világ- és népzenei együttesek lépnek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról.

 

JazzMobil: idén vidéki városokban is felbukkan a zenélő kisbusz

A tavalyi nagy sikerű bemutatkozás után idén nyáron vidéki városok utcáit járja a JazzMobil. A zenélő kisbuszban a Kodály Spicy Jazz zenekar tagjai ülnek, akik élőben játszanak minőségi, de laza jazz zenét. Július 28-án, pénteken a vizes vb helyszínén, Balatonfüreden, másnap pedig Kapolcson lehetett meghallgatni az ingyenes minikoncertet, de a jármű augusztus végéig Kaposváron, Szegeden és kétszer Budapesten is felbukkan.

 

5 titok Ennio Morriconéról

Egy életen keresztül hűséges Olaszországhoz és a feleségéhez, csodagyerek volt és imádja a sakkot. Ki ő? Ennio Morricone. Október 18-án Budapestre látogat a világ talán legnagyobb hatású filmzene szerzője, a Maestro a 60 Years of Music World Tour turné keretében hozza el hihetetlen pályafutása legismertebb zenéit. Bár a több mint 550 filmzenét és 100 klasszikus művet komponáló Morricone műveit mindenki ismeri, az életéről talán keveset tudunk.

 

Révay András: Rurális helyszínek Kelet-Európában

A cím némi magyarázatra szorul, a rurális szó eredeti latin jelentése: falusi. Ám ennél most lényegesen többet takar. Harminc napon keresztül, huszonhárom külföldi, képzőművész járt be három országot és az utazásuk során született természetművészeti alkotásokból most Budapesten, a Koreai Kulturális Központban nyílt kiállítás.

Volt egyszer egy Ifipark -- Folytatódik az Ifipark koncertsorozat a Várkert Bazárban

A Piramis évek nagysikerű fellépése után folytatódik a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat a Várkert Bazárban. Augusztusban az Ifipark régi-új színpadán újra hallható a Beatrice, a Mini együttes, a P. Mobil - Csoda történt produkciója, a Skorpió és a Karthago zenekar. A koncerteken, ahol egy generáció ifjúsága elevenedik meg, a fiatalabbak átélhetik, milyen volt ez a kultikus szórakozóhely, megérthetik, miért is mesélnek szüleik csillogó szemmel az Ifiparkos bulikról.

 

A 2CELLOS újra Magyarországon

A 2CELLOS 2017. március 17-én egy dinamikusabb hangzásvilággal rendelkező THE SCORE című albumot jelentetett meg. Az albumon meghallgathatjuk az elmúlt évek legismertebb film slágereinek feldolgozását. A zenészek világkörüli turnéra indultak 2017 júliusában és nagy örömünkre Budapest is állomása turnéjuknak.

 

Dr. Hautzinger Gyula: Kapolcsi 27. Művészetek Völgye- a Völgyfesztivál

Úristen! Ki gondolná, hogy a kiváló Márta István „színházi ember" fejéből, 1989-ben kipattant ötlet nyomán itt, a Bakony vidékén, az Eger (a helyiek Sédnek nevezik!) patak partján lévő, a valaha a rómaiak idején Via Magnának nevezett szép községünkben idén már 27. alkalommal került megrendezésre a bizton állítom, hazánk legnagyobb kulturális fesztiválja. Igyekszem, minden évben ellátogatni ide, és talán nem tévedek, hogy idén található itt a legtöbb kiállító, és talán a július 30-ig tartó vigadalom a látogató csúcsokat is döngetni fogja.

Kihirdették a Balatonfüredi Prímásverseny győztesét

Varga JenőVarga JenőIfjú cigányprímások versenyeztek Balatonfüreden. Július 24-én és 25-én idén is nagy érdeklődés mellett zajlott az ötödik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. A megmérettetésre egy keszthelyi versenyző kivételével budapestiek jelentkeztek.

 

Nemzetközi bohócok és ígéretes fiatalok a Festett mosoly bohócgálán

2017. július 20-26. között, Szarvason rendezték meg a Bohóctábort. (lásd: http://euroastra.hu/node/113363) A rendezvényen jelen voltak a nemzetközi szakma legelismertebb képviselői is, hogy tapasztalataikat és tudásukat továbbadják a következő generációnak. A július 26-án, este 20:30-tól, a Szarvasi Vízi Színházban megrendezésre került Festett mosoly című gálán (lásd: http://euroastra.hu/node/114530) alkalmuk volt megmutatni, mit tanultak ez alatt az egy hét alatt.

 

A San Franciscó-i kritikusok díjazták az 1945-öt

Folytatódik az 1945 című magyar film diadalútja Amerikában. Török Ferenc rendezése Miami, San Diego, Toronto, Philadelphia, Portland és Pittsburgh filmfesztiváljait követően San Franciscóban is látható a napokban. A 14 országból 65 alkotást felvonultató 37. San Francisco Zsidó Filmfesztivál „központi" filmjeként (centerpiece) bemutatott magyar produkciót a tekintélyes kritikusokat tömörítő San Francisco Film Critics Circle díjazta a fesztivál legjobb filmjeként.

Óriási az érdeklődés a vizes világbajnokság záróeseménye iránt

Hétfőn délelőtt nyílt meg a lehetőség, hogy ingyenesen regisztráljanak a nézők a 17. FINA Világbajnokság záróeseményére a Papp László Budapest Sportarénába. A rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően az online jegyértékesítési rendszeren keresztül alig egy óra alatt elfogytak a rendelkezésre álló jegyek, így a szervezők az előző esti főpróbát is megnyitják a nagyközönség számára.

Roby Lakatos dupla koncert Budapesten

Roby Lakatos augusztus 6-án a La Passion című nagylemezének dalait adja elő a fővárosban.

Hollywoodból a Pappa Pia rendezői székébe

Kalandos életéről mesélt Csupó Gábor, a Simpson Család életre keltője. Csupó Gábor, a Hollywoodba zarándokolt legendás rajzfilmes ezúttal ismeretlen vizekre evezett. Gábor a Playboynak adott nagyinterjúban elárulta, hogy először el sem akarta vállalni a Pappa Pia rendezését, de aztán elolvasta a forgatókönyvet és halálra röhögte magát.

 

Tartalom átvétel