Parlament

Középpontban a fogyatékos emberek és családjaik helyzete

2017-ben a fogyatékos emberek életútja mentén tárgyalják a kormányzati intézkedéseket a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság ülésein. Az idei első fórumon a születéstől a tanköteles korig tartó életszakasz lehetőségeiről egyeztettek a résztvevők, áttekintve a diagnosztika, a gyermekegészségügyi ellátás, a korai fejlesztés, az integrált bölcsődei és óvodai gondozás-nevelés kérdéseit. A bizottság az év folyamán tárgyalja még az oktatás, a munkavállalás, valamint az aktív korúak és az inaktív emberek helyzetét. 

Orbán Viktor: Európa sorsfordító időszakot él át

Orbán Viktor miniszterelnököt a közel-keleti keresztényüldözés és a béke esélyei mellett a leselejtezés kultúrájáról, Magyarország lehetőségeiről és Európa jövőjéről kérdeztük a katolikus hírportálnak, aMagyar Kurirnak  adott exkluzív interjúban.

Európa a jelenlegi formában megbukott -- az idei Tusványosi Orbán Viktor beszéd

Orbán Viktor előadásának szó szerinti leirata, amely elhangzott a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2016. július 23-án.

A Gazdasági bizottság előtt az ÁSZ éves beszámolója

Megtárgyalta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága az Állami Számvevőszék 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolót, és ellenszavazat nélkül támogatta a kapcsolódó határozati javaslatot. Domokos László elnök összefoglalta az ÁSZ tavalyi tevékenységét, és mint mondta: az ÁSZ az ellenőrzési alaptevékenysége mellett fokozatosan érvényesíti a törvényben előírt tanácsadó szerepét: terjeszti az integritáskultúrát, támogatja az állammenedzsment megújítását és nagy hangsúlyt helyez a magyar családok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére is.

Az elektronikus személyi igazolványhoz a lakossági kliens (aktiválás e aláírás) még nincsen készen, rövidesen jön

Korábban irtunk arról, hogy lapunkban a Kormánynyablak információi alapján, hogy téves az a neten terjedő ionformációs az információ, mely szerint az uj digitális személyi nem alkalmas külföldi utazásra. http://www.euroastra.info/node/98363  UPDATE: 2016-01-30 09:23:11

 

Az államigazgatási bürokrácia csökkentése – megszűnő és jogutódlással megszűnő intézmények

Lázár János a tegnapi Kormányinfo-n bejelentette, hogy jelentősen átalakítják az államigazgatást a bürokrácia csökkentésének jegyében. Ez sok intézet és szervezet jogutódlás nélküli, illetve jogutódlással történő megszűnését jelenti.

 

Október 14. V. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés a Gyermekek Világnapja alkalmából

A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?" címmel. A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be.   

 

Orbán Viktor beszéde az ITU Telecom World 2015 konferencián

Orbán Viktor beszédet mondott 2015. október 12.-én Budapesten az ITU Telecom World konferenciáján. Szerinte Közép-Európa szerepe felértékelődik a digitális gazdaságban, ez a térség lesz az Európai Unió növekedési motorja a következő egy-másfél évtizedben. Beszédét az alábbiakban szószerinti leiratban közöljük.

 

Áder János köztársasági elnök beszéde a Nemzetközi Távközlési Szövetség (ITU) jubileumi kongresszusának gálaestjén a MÚPA-ban

Áder János Magyarország köztásrsasági elnöke beszédet mondott a Művészetek Palotájában az ITU 150 esztendős jubileuma alkalmából tartott fogadáson 2015 október 12-én este. Az alábbiakban beszédének szószerinti leiratát közöljük.

 

A passzív státuszú hallgatók helyzetének rendezésére

Az iskolaszövetkezetek bíznak abban, hogy az országgyűlés támogatja Kósa Lajos és Szatmári Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselők előterjesztését a passzív státuszú hallgatók helyzetének rendezéséről, a módosítás életbe lépésével a hallgatók több évtizede tartó hátrányos helyzete szűnhet meg.

Tarsoly Csaba levele Orbán Viktorhoz

A Miniszterelnöki Hivatal nyilvánosságra hozta Tarsoly Csaba levelét Orbán Viktorhoz. Ebben Tarsoly kifejti, hogy a Quaestor csődhelyzetben van, mert nem képes likvid eszköz hiján kötvényeit visszavásárolni. Ezért egy olyan segitséget kér, hogy államkötvénnyel fizethessék vissza a kötvénytulajdonosoknak a követetéseiket.A levél teljes egészében PDF-ben a cikk végén lévő linkről letölthető

Orbán Viktor évértékelő beszéde – szószerinti teljes szöveg

2015. február 27.-én a Várbazárban került sorra Orbán Viktor miniszterelnök szokásos évértékelő beszéde. Az alábbiakban a beszéd szószerinti leiratát közöljük.

 

Kilencvenhét törvényt fogadott el megalakulása óta a parlament

Csaknem száz törvényt fogadott el 2014. májusi megalakulása óta az Országgyűlés.

Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője

Áder János köztársasági elnök televíziós újévi köszöntője 2015 első perceiben hangzott el. Az alábbiakban közöljük az elnöki köszöntő teljes szövegét.

A felénél tart a külpolitika átalakítása

A felénél tart a magyar külpolitika átalakítása; a fő feladat a nemzetgazdasági érdekek hatékony érvényesítése - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott interjúban.

 

Az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választása időpontjának kitűzéséről

Hazánk demokratikus és alkotmányos berendezkedésének fundamentumát a szabad választás joga és lehetősége jelenti.

Hazaszeretet nélkül nem lenne hazánk - Ader János újévi köszöntője

Az "életörömmel megélt hazaszeretet" fontosságát hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök újévi beszédében, és egyúttal arra is emlékeztetett, hogy 2014-ben már a hetedik szabad választáson íródhat tovább az ország szabadságának legújabb kori története.

Révay András: Túl vagyunk a nehezén

Mindössze két pont megtárgyalása szerepelt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának napirendjén, a legutóbbi ülés alkalmával. A második pont kapcsán elhangzott javaslatok akár több százezer családot is érinthetnek.

Az ÁSZ támogatja a párttörvény megújítását

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága 2013. április 8-án megtárgyalta az Állami Számvevőszék két pártellenőrzésről szóló jelentését. Az ülésen az ÁSZ részéről Dr. Elek János főigazgató és Horváth Balázs felügyeleti vezető vettek részt, utóbbi prezentáció keretében tájékoztatta a bizottság tagjait. Az ÁSZ képviselői hangsúlyozták: A számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai mindinkább igazolják a hatályos törvényi előírások megújításának szükségességét, időszerűségét.

Révay András: Demográfiai apály jön

Minden intézkedés nélkül csökkenni fog a felsőoktatásban a hallgatók száma, tudtuk meg az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága legutóbbi ülésén.

Révay András: Az önkormányzatokra nem számíthatunk

Ez a határozott kifejezés is elhangzott azon az ülésen, melyen már új elnök vezetésével folytatta munkáját az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága. Elnöke, dr. Bohács Zsolt ügyvéd, a FIDESZ-KDNP képviselője, ötszörös kenu-világbajnok és amatőr golf-világbajnok lett.

Megalakul a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A Magyar Energia Hivatal általános és egyetemes jogutódjaként önálló szabályozó hatóság jön létre Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven. A szervezeti átalakulás a közjót szolgáló erős piacszabályozó állami szerepvállalás megteremtését teszi lehetővé. A Hivatal működése az energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a vezetékes energiaellátás biztonságát és a fogyasztók védelmét szolgálja majd. Az új jogállás eleget tesz a független szabályozó hatóságra vonatkozó európai uniós előírásoknak is.

 

A hagyományápolás közművelődési feladat

Helyi termékeket árusító bolthálózat, az alapanyag-termelés ösztönzése, a néphagyományok megjelenésének segítése a falusi turizmusban - többek között ezt tartalmazza a most elkészült népi kézműves stratégia, amelyet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője mutatott be a Hagyományok Házában  2013. március 7.-én tartott sajtótájékoztatón.

 

Költségvetési intézménnyé alakulnak a gazdasági társaságként működő kórházak

Döntés született arról, hogy a 2012. évi átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak a jövőben költségvetési intézményként működjenek tovább. Az erről szóló törvényjavaslat benyújtásra került az Országgyűléshez.

 

Jegybankelnök-jelölés - Matolcsy György lesz az MNB elnőke, Varga Mihály lesz az új nemzetgazdasági miniszter

A legkevésbé kockázatos döntésnek nevezte Matolcsy György jegybankelnökké jelölését Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol bejelentette, a nemzetgazdasági minisztert jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.

Orbán - Putyin találkozó Moszkvában

A miniszterelnök szerint moszkvai látogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözőbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat.

Orbán Viktor nyilatkozata a holokauszt nemzetközi emléknapján

68 évvel ezelőtt ezen -január 27. -a napon szabadult fel az auschwitzi és a birkenaui koncentrációs tábor. A holokauszt nemzetközi emléknapján Magyarország kormánya fejet hajt az áldozatok előtt. A fájdalmas évforduló minden jóérzésű magyar embert megemlékezésre késztet.

Megemlékezés a Szent Korona hazatérésének 35. évfordulóján

A Szent Korona méltó megőrzése és visszaszolgáltatása ritkán emlegetett, de nagyon erős köteléket vont Magyarország és az Egyesült Államok közé - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a fővárosban, a korona hazatérésének 35. évfordulóján tartott ünnepségen 2013. január 5.-én.

"Sohase adjuk föl álmainkat!"

Az egymásnak megadott tiszteletről, a jövőért viselt felelősségről, a közös siker öröméről, valamint a talpraállás és egymás teljesítménye megbecsülésének fontosságáról beszélt Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjében, amelyben mindenkit arra buzdított, sohase adja föl álmait. Az elnök jókívánságaival külön megszólított minden korosztályt. Idén első alkalommal a siket és nagyothalló nézők számára az államfő mellett álló Weisz Fanni fordította jelnyelvre a köszöntőt.

Kétfejű Lajcsika, avagy senkinek semmi sem jó (Az LMP Alkotmány reviziós programja)

Újabb politikai csoda dokumentum került ki a hazai poltikai köztudatba. Egyelőre nem nagyon sok vizet zavart. Jóval kevesebbet, mint az MSZP titkos választási stratégiája. De annyi közös ezekben a dokumentumokban, hogy semmi sem jó. Az emberek fejőstehenek, a cégek helyett őket kell fejni. Mert hat az az igazság (i-gazság?)

Tartalom átvétel