Numizmatika

Az MNB 2017. évi emlékérme-kibocsátási programja grafikai tervekkel

Elkészültek a Magyar Nemzeti Bank 2017. évi emlékérme-kibocsátási programjában található emlékérmék grafikai tervei. A elindult az emlékérméket gyártó és forgalmazó Pénzverő Zrt. honlapján indul az emlékérmék előjegyzése a jegyezhető mennyiség erejéig illetve maximum 30 napig.

1 kg színezüst a Nemzeti Múzeumban

ElőlapElőlapEgy kilogramm súlyú ezüst érmet ajándékozott ünnepélyes keretek között a Magyar Éremkibocsátó Kft. a Magyar Nemzeti Múzeumnak 2016. szeptember 6-án. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült különleges érem a múzeum REJT/JEL/KÉPEK '56 - A forradalom titkos művészete című kiállításán megtekinthető.

 

Ősszeállt az MNB 2017. évi emlékérme-kibocsátási programja

A Magyar Nemzeti Bank tematikára vonatkozó nyilvános konzultációt követően összeállította a 2017. évi emlékérme-kibocsátási programját. A dokumentum, benne a táblázattal a cikk végéről letölthető!

Amit eddig nem tudtunk az érmekről

Nagy az izgalom, hiszen ma veszik kezdetüket az olimpiai megmérettetések, ezt követően pedig a paralimpiai játékok. De vajon tudunk-e eleget az esemény fő szimbólumáról, az éremről? A K&H, a Magyar Paralimpiai Bizottság ezüst fokozatú támogatója és a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete összegyűjtötte a legérdekesebb tudnivalókat az érmek múltjáról és jelenéről.

 

Ganz Ábrahám születésének 200. évfordulójára színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Ganz Ábrahám által alapított egykori vasöntöde épületének ábrázolása látható, előtérben az általa szabadalmaztatott kéregöntéses technológiával gyártott vasúti kerékkel. Az épület kémények alatti homlokzatán az „ALAPÍTVA: 1844" felirat olvasható. Az emlékérme felső szélénél a „MAGYARORSZÁG" felirat, alul, a bal oldali peremmel párhuzamosan a „2014" verési évszám és a „BP." verdejel olvasható. A vasúti keréktől jobbra, vízszintesen a „2000" értékjelzés és alatta a „FORINT" felirat olvasható.

 

EMLÉKÉRME – Bárány Róbert 100 éve kapott Nobel-díjat

A Magyar Nemzeti Bank 2014. október 10-én bocsátotta ki a Bárány Róbert emlékérmét. Bárány Róbert 1914-ben érdemelte ki az orvosi Nobel-díjat a belső fülben lévő egyensúlyszerv (vestibularis apparatus) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáival.

EMLÉKÉRME – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 25. évfordulójára

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 25. évfordulójára színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Egressy Béni születésének 200. évfordulója tiszteletére az MNB emlékérmét bocsát ki

Ezüst - előlapEzüst - előlapAz MNB 2014. április 22-én kibocsátotta Egressy Béni ezüst és színesfém emlékérméjét, amellyel a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző, szövegkönyvíró, színműíró művész emléke lőtt tiszteleg. Egressy Vörösmarty Mihály Szózat című művének megzenésítésével vált ismertté, amelyből egy kottarészlet ábrázolása látható az érme előlapján.

"Mária aranyforintja” emlékérme

A 2014-es év kibocsátásának legértékesebb darabjaként „Mária aranyforintja" elnevezéssel a Magyar Nemzeti Bank 50 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsátott ki normál és négyszeres súlyú piefort veretként, illetve az emlékérme 2000 forintos címletű színesfém változata is elkészült. Az emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat harmadik elemeként jelent meg. Az emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte.

 

"Értéktől-értékig - Ezeréves szakmák találkozása"

A Magyar Pénzverő Zrt. izgalmas, történeti hátteret is bemutató látványos kiállításának megnyitójára került sor a Herendi Porcelánmúzeumban, annak téli szünetet követő második nyitva tartási napján. A Herendi Porcelánmanufaktúra folytatva kulturális misszióját, megkezdte ez évi kiállítás sorozatát, melynek első nyitó állomása a Magyar Pénzverő bemutatkozása Herenden.

 

Szocsi 2014 - Meteoritdarabokkal díszített aranyérmeket kapnak a nap győztesei

A szibériai Cseljabinszk térségében egy éve lezuhant meteorit darabkáival díszített aranyérmeket osztanak a szombati győzteseknek a szocsi téli olimpián.

Emlékérme Eötvös József születésének 200. évfordulója tiszteletére

Eötvös József államférfi és író születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 3000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki 2013. szeptember 11-én.

Az „I. Lajos aranyforintja” emlékérme

I. Lajos aranyforintja elnevezéssel a Magyar Nemzeti Bank 50 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsát ki 2013. augusztus 17.én,   normál, illetve négyszeres súlyú piefort veretként. Az emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat második elemeként jelenik meg. Az emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte.

 

Miért fehér a menyasszony ruhája?

Az esküvő egy különleges pillanat a menyasszony és a vőlegény életében, ilyenkor a közeli barátok, az ismerősök és a családtagok a házasulandókkal együtt örülnek és őket ünneplik. Ezen a napon fontosak a hagyományok, és minden nő egy mesebeli hófehér ruháról álmodozik. És itt érdemes is megállni egy pillanatra: Vajon honnan ered a fehér ruha viselete és miért vált ennyire népszerűvé? A történelemkönyveket lapozgatva látszik, hogy az esküvői ruha színe nem mindig volt fehér. Manapság mégis a fehér ruha a legelterjedtebb, mivel a tisztaságot és szűziességet jelképezi.

A sárkányölő legendája

Ezerhétszáz évvel ezelőtt élt egy katona a mai Törökország kis-ázsiai területén fekvő Kappadókiában, akinek valódi élettörténetét rég elmosta az idő, csak a legendája él kitörölhetetlenül az utókor emlékezetében. György lovagnak a sárkány elleni küzdelme kifejezi azt a keresztény meggyőződést, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

A legendás napóleoni aranyak nyomában

Napóleon oroszországi hadjáratban 1812 őszén 600 ezer francia katona közel egy hónapon át fosztogatta Moszkvát, illetve azt, ami belőle a Kutuzov marsall vezette orosz sereg ideiglenes visszavonulása után megmaradt: a Kremlt, a templomokat és a polgárok lakásait. Amikor Napóleon októberben parancsot adott embereinek a visszavonulásra, minden katona cipelt magával legalább 10 kilogrammnyi kincset: ezüstöt, aranyat, ékszert, ikonokat. A közös zsákmánnyal pedig vagy 200 szekeret raktak meg, így indultak el Lengyelország felé a Régi Szmolenszki úton.

Nyilvános konzultáció a 2014. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a 2014-ben kibocsátandó emlékérmék témáját illetően.

 

Az azték-maja örökség a kozmikus kapcsolat és ezüstbe öntött történelem

Az azték naptárat vagy Napkövet 1790-es felfedezése óta legendák lengik körül. A Mexikóváros főtere alatt felfedezett, 3,6 méter átmérőjű, 24 tonnás bazalt monolit nemcsak a történészek, de a mindennapi ember fantáziáját is megmozgatja. Az azték naptár, mely alapvetően a korábbi maja időszámításra épül, a mexikói nemzet első számú történelmi szimbóluma. Nem véletlen, hogy a mexikói jegybank megbízásából az amerikai kontinens legrégebbi pénzverdéjében 1 kilogrammos tiszta ezüstérmébe öntötték. A Conclude szakértője szerint a remekmű 2012-es kiadása az idei év legérdekesebb érméje, melyben nem kis szerepe van a 2012-es misztikus korszakváltásnak. UPDATE:2012-08-08 13:56:50

 

Gyermekmentő érmék

Már kaphatók az MNB által kibocsátott új forint forgalmi érmék első napi veretéből az NGYSZ tiszteletére készült számozott, díszcsomagolású sorozatok a szervezet Teréz körúti irodájában.

Emlékérme az első magyar műhold, a MASAT-1 sikeres pályára állítása tiszteletére
2012. április 12.-én A Magyar Nemzeti Bank 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsátott ki „MASAT-1" megnevezéssel az első magyar műhold sikeres pályára állításának tiszteletére. Az emlékérme a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat nyolcadik tagjaként kerül kibocsátásra.

Emlékérme a magyar groteszk próza megteremtője, Örkény István tiszteletére.

Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki az író születésnapján, április 5- én. Az emlékérme a Magyar irodalom alakjai sorozat folytatásaként jelenik meg. A sorozat korábbi tagjai Radnóti Miklós (2009), Kosztolányi Dezső (2010) és Tóth Árpád (2011) előtt tisztelegtek.

Emlékérem és megemlékezés Puskás Ferenc születése alkalmából.

Megemlékezéssel ünnepelte Puskás Ferenc születésének 85. évfordulóját a Magyar Kincstár és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Az eseményen bemutatták a Puskás-gyűjtemény legújabb darabját, a hazánkban és nemzetközi viszonylatban is elismert ifj. Szlávics László éremművész alkotását, a Puskás-emlékérmet.

 

Hódolat a szegények pártfogója előtt!

Árpád-házi Szent Erzsébet a világ egyik legismertebb női szentje. Néhány éve ünnepeltük születésének 800. évfordulóját. A magyar királylány még kisgyermekként került a németországi Wartburg várába, ahová atyja II. András a türingiai őrgróf fiához a kor szokásai szerint kiházasította.

„A PPP helyzete a hazai felsőoktatásban"

Egykor tervezett PPP álom: BME Q épületcsoportEgykor tervezett PPP álom: BME Q épületcsoportHegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára „A PPP helyzete a hazai felsőoktatásban" címmel tartott előadást „A helyét kereső oktatás" című kerekasztal-megbeszélésen 2011. március 18-án, a Nyíregyházi Főiskolán.

Meghalt a forgalmi érmesor egyik tervezője -- A Magyar Nemzeti Bank fájdalommal értesült Bartos István haláláról

Bartos IstvánBartos István 

A Magyar Nemzeti Bank fájdalommal értesült arról, hogy meghalt a forgalmi érmesor egyik tervezője. Bartos Istvánt 2010. november 16-án  délután érte a halál.

Arany és ezüst 5000 forintos Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel magyar érme először került be „a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

A golyóstoll feltalálója, Bíró László

 

A Magyar Nemzeti Bank „Bíró László József, a golyóstoll szabadalmaztatója " megnevezéssel 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsátott ki a szabadalmaztató születésnapján. Az érmével az MNB Bíró László Józsefnek, az íróeszközök forradalmi megújítójának állít emléket.

Azonnal elfogytak a friss kibocsátású amerikai platinaérmék

Platinum EaglePlatinum EagleAlig egy hétig tartott, mire a befektetők és érmegyűjtők maradéktalanul elkapkodták az USA pénzverdéje (US Mint) által 10.000 darabos limitált példányszámban kibocsátott, egyenként 1 uncia platinából vert, „Platinum Eagle" elnevezésű érmét. Az értékesítés volumene meghaladta a 15 millió dollárt. Ezzel az értékesített mennyiség 2.000 darabbal lépte túl a 2009-es és több mint 5.000 darabbal a 2008-as kibocsátást.

500.000 forintos és 50.000 forintos érmét bocsát ki az MNB

 Az 500.000 forintos érme elő és hátlapjaAz 500.000 forintos érme elő és hátlapja

A Magyar Nemzeti Bank 2010-es emlékpénz-kibocsátási programjának megfelelően 2010 augusztus 20-án  két azonos témájú és érmeképű, de eltérő címletű emlékérmét bocsátott ki.

Emlékérme-kibocsátás az Úszó-Európa-bajnokság tiszteletére

 Úszó-Európa-bajnokság előlapÚszó-Európa-bajnokság előlap

A Magyar Nemzeti Bank a hazai rendezésű XXX. Úszó, Műúszó, Műugró és Nyíltvízi Úszó Európa-bajnokság tiszteletére és a kiemelkedően sikeres magyar sportolók teljesítményének elismeréseként 5000 Ft névértékű ezüst emlékpénzérmét bocsát ki Úszó-Európa-bajnokság elnevezéssel. Az érmét az MNB látogatóközpontban valamint interneten vásárolhatják meg az érdeklődők.

Tartalom átvétel