Európai Uniós és kapcsolódó hazai pályázatok

Közös fejlesztés az MTA ATOMKI és SZBK, az SZTE és az evopro közreműködésében

Rendszerfejlesztés kísérleti fizikai nagyberendezésekhez magyar oktatási, kutatói és ipari szereplők együttműködésében. A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI) és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az evopro systems engineering Kft. közös projektje révén megvalósuló egységes modellezési keretrendszer lehetőséget ad minőségbiztosítási és irányítástechnikai platform fejlesztésére, melyeket a kísérleti fizikai rendszerek validálnak.

 

Újabb természetvédelmi fejlesztések indulnak a Mura-vidéken

A kormány több mint 60 milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára szerdán Letenyén, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló EU-s Interreg "coop MDD" projekt nyitórendezvényén.

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK SÜLYSÁP VÁROS TÖBB ÉPÜLETÉT

Sülysáp Város önkormányzati tulajdonú épületeinek épületenergetikai korszerűsítésére több mint 200 millió forintos európai uniós támogatást nyert. A Kohéziós Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK MENDE KÖZSÉG TÖBB ÉPÜLETÉT

Mende Község önkormányzati tulajdonú épületeinek épületenergetikai korszerűsítésére több mint 239 millió forintos európai uniós támogatást nyert. A Kohéziós Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK A TÖKÖLI ISKOLÁKAT

Tököl Város önkormányzati tulajdonú iskolaépületeinek energetikai korszerűsítésére több mint 248 millió forintos európai uniós támogatást nyert. A Kohéziós Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

 

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK TÁPIÓBICSKE KÖZSÉG ÁLATLÁNOS ISKOLAI ÉPÜLETÉT

Tápióbicske Község a Földváry Károly Általános Iskolájának épületenergetikai korszerűsítésére több mint 128 millió forintos európai uniós támogatást nyert. A Kohéziós Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK ERZSÉBETVÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉT ÉPÜLETÉT

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata két épületének épületenergetikai korszerűsítésére több mint 166 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melyet a Kohéziós Alap finanszíroz.

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK ISASZEG VÁROS TÖBB ÉPÜLETÉT

Isaszeg Város önkormányzati tulajdonú épületeinek épületenergetikai korszerűsítésére több mint 247 millió forintos európai uniós támogatást nyert. A Kohéziós Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

 

TÁRS PROJEKT - Tudással és Szívvel

A Magyar Kormány elkötelezett a szociális intézményi férőhely kiváltás mellett. Célja - az ENSZ emberjogi szemléletével összhangban - az, hogy Magyarországon 2036-ig minden 50 férőhelynél nagyobb létszámú intézmény megszűnjön, és a jelenleg nagy intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek Támogatott Lakhatásba költözzenek.

„Vitorlázz itthon”

Május 13-án, Balatonfüreden, a 2017. évi balatoni vitorlás évadnyitó rendezvénysorozat részeként tartotta a Magyar Vitorlás Akadémia Nonprofit Kft. a „A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötőfejlesztései" című, GINOP 7.1.2.-15-00007 azonosító számú projekt hivatalos megnyitóünnepségét.

MAGYAR FEJLESZTÉSŰ MINIATŰR ÖNELLÁTÓ ÉRZÉKELŐK SEGÍTHETIK A MÉRÉST EXTRÉM KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

Speciális körülmények között is alkalmazható, új technológiákon alapuló, akku- és drótnélküli, hálózatban kommunikáló érzékelő egységek kifejlesztésébe kezdett az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete és a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. együttműködésével létrejött konzorcium. A fejlesztendő miniatűr eszközök az elektromágneses térből, valamint környezeti mechanikus vibrációból nyernek energiát, és alacsony energiájú rádiófrekvenciás jelekkel kommunikálnak. Az új eszközöket többek között a közlekedés monitorozására, a talaj/vizek/levegő szennyezettségének vizsgálatára, az energetikai biztonság területén vagy humán orvosi diagnosztikában is lehet majd használni.

Munkavédelemre tanítják a pedagógusokat

Az április 28-ai Munkavédelmi Világnap alkalmából szemináriumokat tart az EU-OSHA arról, miként lehet munkavédelemre oktatni a gyerekeket. Általános iskolásoknak szóló interaktív munkavédelmi leckékkel és kisfilmekkel segíti a pedagógusok munkáját az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA).

 

Klímagáz Adatbázis - a klímavédelem új eszköze

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 490 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással Klímagáz Adatbázist hoz létre a fluortartalmú üvegházhatású gázok nyilvántartására. A forrásmennyiség a kapcsolódó helyszíni mérésekhez és ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzésének, szemléletformálási célú demonstrációs labor és mobil állomás kialakításának a költségeit is fedezi. A fejlesztés eredményeként csökkenhet a kibocsátás, mérséklődhetnek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai.

 

Európai színvonalú sejtvizsgáló laboratórium eszközpark kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban elindította új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektjét, amely a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg 737,59 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projekt célja egy nemzetközi élvonalba tartozó specializált kutatási központ létrehozása a PTE-n.

 

SIKERES AZ UNIÓS FORRÁSKÖZVETÍTÉS

Az MFB Pontok hálózatában elérhető programok keretein belül jelenleg 540 milliárd forint uniós hitelre és kombinált hitelre pályázhatnak a cégek, a következő hónapokban pedig további 130 milliárd forint összegű forrás nyílik meg - mondta el Bernáth Tamás, az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója a Portfolio „Uniós Források 2017" elnevezésű konferenciáján. A forráskihelyezés a vártnál is dinamikusabban halad, már több mint 1300 vállalkozás fejlesztéseit segítik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó, európai uniós hitelprogramok.

Teljes egészében megújult a kaposvári vasútállomás

Kaposváron - a műemlékvédelmi szempontok szerinti felújításnak köszönhetően - már eredeti szépségében pompázó pályaudvar fogadja a vasúton utazókat, a kaposváriakat, somogyiakat és a városba érkező sok ezernyi turistát, színházlátogatót. A MÁV az állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési programja keretében, európai uniós forrásból valósította meg a rekonstrukciót mintegy 1,6 milliárd forintból. A Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítésze által tervezett, 1898-1899-ben emelt épületben új szolgáltatásként Kormányablakot is kialakítottak a Miniszterelnökséggel egyeztetve. 

ELÉRHETŐ AZ UNIÓS FORRÁSÚ K+F+I HITEL

2017. február 28.- tól van lehetőség a hiteligénylések benyújtására a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel" című pályázati felhívás keretében. A hitelprogram keretösszege 32 milliárd forint, a vállalkozások nulla százalékos kamattal igényelhetik a hitelt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 585 millió forintos természetvédelmi programot indít

A táti szigetek vizes élőhelyeinek helyreállítására, valamint a Gerecse, a Pilis és a Vértes denevérkolóniáinak védelmére összesen 585 millió forintos programot indít Komárom-Esztergom megyében a Duna-Ipoly Nemzeti Park - jelentette be hétfőn esztergomi sajtótájékoztatóján Füri András, a nemzeti park igazgatója.

Megkezdődött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítását, felújítását is megcélzó projekt

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása - a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer kiépítése. A KEHOP-4.1.0 - Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belüli projekt későbbi szakaszaiban az Igazgatóság működési területén lévő egyéb barlangokban is fejlesztések valósulnak meg, valamint a Szársomlyón lezárásra kerülnek az egykori bauxitbányászat nyomán megmaradt tárók, járatok.

Hiánypótló természetvédelmi és turisztikai beruházás kezdődik Bugacon

180 millió forintból kezd fejlesztésbe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái nevű területen. A projekt részleteit február 8-án sajtótájékoztató keretében ismertették.

Kultúrával a családokért

Nagyszabású, ingyenes programsorozat indul. Közel félezer ingyenes, a családokat támogató programot szervez a következő két évben a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kultúrával a családokért (EFOP-1.2.1-15-2016-00525 sz.) projekt keretében.

 

MEGNYÍLT A NEGYEDIK KELENFÖLDI P+R PARKOLÓ AZ M4-ES METRÓ VÉGÁLLOMÁSÁNÁL

Befejeződtek az M4-es metróberuházáshoz kapcsolódva épült negyedik P+R parkoló építési munkái is Kelenföldön, így a dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes által tartott záróeseményt követően 2017. január 31.-én 13 órakor átadott 500 férőhellyel már összesen közel 1500 új parkolóhely áll az autósok rendelkezésére.

Digitalizáció a kis- és középvállalkozásoknál – március elejétől pályázhatnak a hazai cégek

„A jövő a digitalizáció, ezért a kormány összesen 54 milliárd forint keretösszegű támogatással segíti a hazai vállalkozások digitalizációját, legyen szó az ipari termelésről, a kereskedelemről vagy a szolgáltató ágazatokról" - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Kara Ákos mai zalaegerszegi sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai kis-és középvállalkozások digitalizációját elősegítő három pályázat beadási határideje megváltozott, a pályázatokra március 8-ától lehet beadni a támogatási igényeket.

 

MEGJELENT A NEMZETI TECHNOLÓGIAI ÉS SZELLEMI TULAJDON KOCKÁZATI TŐKEPROGRAM

 A Széchenyi 2020 program keretében, 2016. december 12-től nyilvános a „Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon Kockázati Tőkeprogram" termékdokumentációja. Az uniós forrású, GINOP-8.1.3/A-16 jelű pályázat 30 milliárd forintos keretösszegének befektetését a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő társaság végzi, amely a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által biztosított, további 20 milliárd forinttal együtt már 50 milliárd forint értékű tőkekerettel gazdálkodhat. Ezáltal 2020-ig több mint 1000 induló vagy működésének korai szakaszában lévő vállalkozás juthat kockázati tőkéhez az állami tőkeprogram keretében.

Automatizálja a minőségellenőrzést egy hazai fejlesztő

Egy új, hazai fejlesztés kis- és nagyüzemi körülmények között is képes automatizálni a lemezalkatrésszel foglalkozó vállalkozások minőségellenőri feladatait. A Meleghegyi és Társa Kft. valamint az Optimal Optik Kft. által közösen fejlesztett, új rendszer nemcsak ellenőrzi majd az elkészült lemeztermékek súlyát és anyagvastagságát, külső méreteit és kontúrját, de egyúttal bele is gravírozza a megfelelő sorszámot vagy kódot a lemezbe. A 285,7 millió forintos összköltségű fejlesztés 180 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

537 MILLIÁRD FORINT UNIÓS FORRÁST HIRDETTEK MEG A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös sajtótájékoztatón jelentette be tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram érkezését. A 2017 februárjától igényelhető termékek révén összesen 536,79 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások - az MFB pontokon keresztül.

Kutatás-fejlesztési céllal intelligens közvilágítási és irodai világítási rendszert épített ki Budapesten a GE

Intelligens közvilágítási és irodai világítási tesztrendszert hozott létre Budapesten a GE. A lakosság bevonásával finomhangolt technológia egy összesen hat kilométeres útszakaszon 22 százalékos energia-megtakarítást tesz lehetővé. A vállalat emellett egy irodai körülmények között megvalósított élő laboratóriumot is felállított, hogy megfigyelje a világítás hatását a dolgozók munkahelyi teljesítményére. Egy iOS operációs rendszeren futó applikáció segítségével a f

 

DECEMBERBEN JELENIK MEG A NULLA SZÁZALÉKOS ENERGIAHATÉKONYSÁGI HITELPROGRAM

Az Éves Fejlesztési Keretben foglaltaknak megfelelően várhatóan decemberben hirdeti meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt. A hitel egyebek mellett igényelhető lesz a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy napkollektoros rendszerek telepítésére. Az igénylések benyújtása várhatóan 2017 első negyedévében kezdődhet meg a Magyar Fejlesztési Bank által kialakított MFB Pontok hálózatában.

ÚJ GALENIKUS GYÓGYSZEREKET FEJLESZT ÉS INNOVATÍV GYÁRTÓÜZEMET ÉPÍT AZ EGIS KÖRMENDI TELEPHELYÉN

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. GINOP-pályázaton nyert támogatással fejleszt a jövőben új galenikus készítményeket, melyek előállítására innovatív gyártóüzem épül a vállalat körmendi telephelyén.

 

70 MILLIÁRD FORINTRA EMELKEDETT AZ MFB PONTOKON ELÉRHETŐ 0 SZÁZALÉK KAMATOZÁSÚ HITELPROGRAM KERETÖSSZEGE

Örülhetnek a vállalkozások, mert a Kormány 70 milliárd forintra emelte a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitelprogramban elérhető forrás összegét. A nulla százalékos kamatozású hitelt országszerte 428 MFB Ponton igényelhetik a vállalkozások.

Tartalom átvétel