Sajtószemle - Webszemle - Olvasók irják

Gál Beatrix: "Az Ön gyerekének túl sok az önbizalma, meg kell törni..."

Állt az orvos a 7 éves gyerekünk mellett. Stressz miatti vércukor ingadozás. Egyfajta pánikreakció. Ezt mondta. Még zakatolt az agyamban az előző este, amikor a gyerek hulla fehér arccal, verejtékes homlokkal ült az ágy szélén, remegve. Láttam már kevésbé ijesztő horrorfilmet...

 

Kettőszázhúsz

Eljött az a pont amikor muszáj radikálisan és nagyon keményen felemelnem a hangom valamiért,amire már én is azt mondom,hogy ennél SZÁNALMASABB,és KEGYETLENEBB döntés nincs a világon..

Az utolsó pillanatig: látogatás Demeter Katalin hospice-ápolónál

Sosem könnyű elfogadni, ha azt mondják, hogy nincs már sok hátra. Ez nemcsak a betegnek, de a családnak sem egyszerű. Demeter Katalin hospice-ápolóként mindennap szembesül ezzel a fájdalommal. Ő mégsem annak éli meg.

A túlélés törvénye, avagy a finn egészségügy belülről

A Wikipédia és a Webdoktor segítségével már kihordtál két ebolát is, mire finn orvos látott? Nem csodálkozom! Az a benyomásom olykor, hogy a finn egészségügyben dolgozók nem is professzionális orvosok és nővérek, hanem egy észt, orosz és pakisztáni művészekből álló színházi társulat tagjai, akik bármilyen panaszra antibiotikumot írnak a páciensnek. A színészek egy kegyetlen komédiát adnak elő, mégpedig személyre szabott improvizációs gyakorlatok sorozatából.

A Cseke

Count Basie interjút ad a Szabad Európa Rádiónak - a jobb szélen Ekecs GézaCount Basie interjút ad a Szabad Európa Rádiónak - a jobb szélen Ekecs GézaKitalált név, melyhez csak egy jellegzetes hang tartozik. A hidegháború idején szinte minden magyar ismerte „a Csekét", miközben 30 éven át (1959-1989) senki sem látta. Milliók hallgatták műsorát. A rock-pop-beat korszak fiataljai rajongtak érte.

Vaskó Ilona: Az utolsó kártyaparti

A kocsmában ültem, és a halállal kártyáztam. A kockás abrosz, a kiborult sörtől volt nedves.

Több mint ígéret: elkezdődtek a faátültetések a Ligetben

Ha a hírek szerelmesei vagyunk, akkor könnyen élhetünk abban a tévhitben, hogy ha csak egy utcakövet is arrébb kell mozgatni, akkor az egy fél erdőnyi fa kivágásával kell, hogy járjon. Arról már kevesebbet hallani, hogy sok fa nem azért tűnik el a helyéről, mert kivágták, hanem egyszerűen arrébb költöztették. A faátültetés varázslatos, ám egyre köznapibb folyamat: az előnevelt fákat is át szokták ültetni a faiskolákból a végső helyükre. Sőt, Budapesten már a '30-as években Király Lajos főkertész vezetésével is elég nagy számban ültettek át fákat az Állatkert területén.

Mielőtt az Orbán-kormány bedöntéséért rimánkodnál

A Pharaon-ügynek sok tanulsága van, érdemes róla olvasgatni, például azért, mert a sztori segít megérteni, hogy mennyire nem osztható fel a világ fekete-fehér, jó-rossz, Kelet-Nyugat, terrorista-nem terrorista tengelyek mentén. A magyar politikai elit természetrajzát is jobban érted, ha megismered ezt a történetet. A 444 remek cikkben bontja ki az ügy szálait. A cikket olvasva felmerülhet bennünk: mi lehet az USA szándéka a Pharaon kártyával? Ennek megfejtésére én őszintén szólva nem mernék vállalkozni, ezért kicsit általánosabban teszem fel a kérdést: mit lehet/érdemes csinálni az Orbán-kormány ellen felhasználható kártyákkal?

Stumpf András : Egyik politikai elitnek sem leszek a ribanca – a cserdi polgármester a Mandinernek

„Egyáltalán nem vagyok elnyomva, akármennyire is mást szeretnének hallani egyesek" - mondja Bogdán László cserdi polgármester, aki a Mandiner szerkesztőségének vendége volt. Amint már országszerte ismert: a hetven százalékban cigányok lakta baranyai faluban Bogdán vezetésével az elmúlt nyolc évben megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget, most pedig az első cigány márkán, a Lasipén dolgoznak. Bogdán nem akar „celebeskedő köcsög" lenni, a cigánybűnözés szótól nem feltétlenül sértődik meg, egyik politikai elitnek sem akar „ribanca" lenni - viszont Vona Gábor miniszterelnökké válása esetén „felkötné magát". Hogy miért, azt most elmondja, ahogy azt is: ennek ellenére szeptemberben leül vitázni a Jobbik elnökével. Bogdán szerint a cigányság jól jön ki a bevándorlóproblémából, de a romák között sokkal durvább a rasszizmus, mint a magyar közéletben. Cserdi polgármestere saját példájukkal alátámasztva mondja: a balosok alapjövedelem-ötlete förtelmes, föld kell a cigányságnak, a közmunka jó dolog, a munkaalapú társadalom gondolata pedig nem náciság, hanem az egyetlen járható út. (Az interjú eredetileg a Mandiner online portálon jelent meg, közérdeklődés miatt idézzük sajtószemlénkben: http://mandiner.hu/cikk/20150818_egyik_politikai_elitnek_sem_leszek_a_ribanca_a_cserdi_polgarmester_bogdan_laszlo_a_mandinernek )

Vigyázz. Kész, Fesztivál!

Elindult a fesztiválszezon, szinte minden hétvégén egymást érik majd a jobbnál-jobb bulik. Ilyenkor mindig fejtörést okoz a tökéletes szett összeállítása, ami egyszerre kényelmes, divatos és bírja a hajnalig tartó táncot. Az Arena stílustippekkel garantált, hogy nem maradsz észrevétlen és Te leszel a bulik sztárja!

 

Építhető-e karrier a családalapítás után?

Erre keresi a választ a már DVD-n és BD-n is kapható Joy, ami a csodafelmosó alkotójának igaz történetét meséli el. Joy Mangano egyszerű, hétköznapi elvált édesanyaként eszmélt rá, hogy álmai még megvalósításra várnak és bebizonyította, hogy 30 felett, a családi élet, a gyereknevelés és a napi problémák mellett is lehetséges az önmegvalósítás.

 

Nyílt levél a taxis tüntetőknek egy úgynevezett utastól

Kedden taxis sztrájk lesz. Ha a kormány azonnal nem lövi főbe az Übereseket, akkor bizony ezután minden kedden. Fenyegetődznek a sárga taxisok és szervezeteik. Ezért érdekes az alábbi írás: Egy Frontember nevű blogger nagyot durrantott a frontember megmondja blogon, nyílt levele a taxisokhoz futótűzként terjed a magyar neten. Az írást változtatás nélkül közöljük.

Árva László: Veszélyeztetett zsidó közösségek Európában

Sarkosan és őszintén fel kell tenni azt a kérdést, hogy érdemes-e az évszázadok óta Európában élő zsidó népességet Afrikából és a Közel-Keletről érkező muszlim bevándorlókra „cserélni".

 

Lovas István:Az ulfkottei fordulat

Megvásárolt újságírók című könyvének végén Udo Ulfkotte azt ajánlja olvasóinak, ne olvassák a nagy lapokat, ne higgyenek a fősodratú médiának.

Bayer Zsolt Áramlatok -- Álláspont. Azért nehogy véletlenül elmenjünk a nap híre mellett!

És mielőtt felvesszük a nap hírét, asztalra csapjuk, felvágjuk és meggusztáljuk, előtte kalandozzunk kicsit a közelmúltban. A közelmúltban vár ránk az európai demokrácia lélegzetelállító nagysága, az európai becsületesség, tisztakezűség, az európai kérlelhetetlenség a gonoszsággal és a „diktatúrákkal" szemben - egyszóval a közelmúltban vár ránk maga az EURÓPAISÁG.

Nem hecckampány – valóság. Könnyű a Rózsadombról dirigálni, mit kellene tenni a határvidéken

Szelényi Zsuzsanna balliberális (?) képviselő ráérő idejében magas sarkú cipőjében letipegett a Rózsadomb tetejéről, és reklámlátogatást tett a debreceni menekülttáborban, ahol fél óra leforgása alatt megállapította, hogy minden békés, a menekültekkel nincs gond, csak a kormány folytat hisztériakampányt.

Totális baloldali homokozó

Botrány összekeverni ezer év befogadott és letelepedett kisebbségeit a mai, napi több ezer menekülttel. Erre csak a baloldal képes.

 

Kedves Anyu, és Apu! Ma meghaltam....

Meguntatok,és elvittetek a menhelyre.Túlzsúfolt volt,és én egy szerencsétlen számot kaptam.Egy fekete műanyag zsákban vagyok.

 

Bayer ZsoltLevél Angela Merkelnek

Karl Bayer - amennyire vissza tudok emlékezni rá - tagbaszakadt egy ember volt.

Bár ez nem volt családi vonás. Apró, szíjas emberek voltak a Bayerek, ott, a mosoni svábok között, kivéve Károly bácsit, nagyapám bátyját, akit egyszer láttam, gyerekfejjel, de akkor óriásnak.

 

Angol színházi folyóirat ír a gyulai X. Shakespare Fesztiválról

A cambridge-i kiadású angol színházi folyóirat novemberi számában , a New Theatre Quarterly-ben, képekkel illusztrált kritika jelent meg a Gyulai Várszínház X. Shakspeare Fesztiváljáról Maria Shevtsova professzor asszony tollából. A kritikus 6 oldalon át méltatja a jubileumi nemzetközi fesztivált.

 

Kell ez nekünk?

Sokan szurkolnak még a radikális oldalon is annak, hogy ilyen, vagy olyan, valós, vagy valósnak vélt okok miatt, a civilnek álcázott tüntetések folytatódjanak úgy Budapesten, mint a nagyobb vidéki városokban. Azonban csak nagyon kevesen vannak olyanok, akik hajlandóak arra is, hogy továbbgondolják az eseményeket. Nagyon kevesen teszik fel azt a kérdést, hogyha az, ami most van, amerikai segédlettel mondjuk néhány hónapon belül megbukik, akkor mi jön, vagy mi jöhet utána.

Lovas István: Állami pórázon a franciák: Az utóbbi időben rájár a rúd a nyugati sajtó szavahihetőségére.

Kezdődött a német könyvpiacon szeptemberben megjelent vallomással, amelyet a tizenhét éven át a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársaként dolgozó Udo Ulfkotte szerkesztő-tudósító írt.

 

Szélesebb a sávnál az arc - vers született a netadóról

Azt már megtapasztalhattuk az elmúlt másfél napban, hogy az internetadó témája hihetetlenül megmozgatta a mémszektorban tevékenykedő humorszakembereket - írja a Hír24.

Ki segített a bajban?

Ma úgy éreztem, hogy mégis van értelme csinálni valamit. Az a helyzet, hogy a március 15-e okozta bennem azt az érzést, hogy mégis csak van értelme Ember a Vízben-nek lenni. Megértettem, hogy ki segíthet a bajban, sokat tanultam azoktól, akik időben ráeszméltek, hogy van értelme felrázni az elmaradt tüntetések miatt morgolódókat.

2012 az internet jogfejlődésében. Az Internet ügyvéd blog évértékelője

2012 emlékezetes dátum lesz az internetjog történelmében. Bár ismét elmaradt az (informatikai) világvége, az Y2K12, inkább arra fogunk emlékezni, hogy kijöttek  az első, néha milliós nagyságrendű adatvédelmi bírságok, melyek felrázták az ezen a területen tespedő cégeket. Az történt ugyanis, hogy egy pénzintézet véletlenül több száz ügyfél emailcímét tette az email címzetti sorába, kétmillió forintjuk bánja ezt a hibát. Aztán idén pattant ki a Google wifi lehallgatási megabotránya: megtudtuk, hogy Angliában  a Google Street View kamerás autói jártukban-keltükben nem csak fényképeket készítettek, hanem többmillió brit állampolgár számítógépéből chat üzeneteket, fényképeket, emaileket és dokumentumokat gyűjtöttek össze.

2012 nem 2006!

"Ez a szerdai nap kicsivel több volt, mint a hétfői. És ez nagyon fontos: fontos tartani a nyomást a kormányon. Ezt a nyomást nagyon okosan, kreatívan kell fokozni. Olyan dolgokkal, amelyre nem számítanak. Félniük kell attól, hogy a diákok a városban szervezkednek, és nem tudják kiszámolni, mire készülődnek. A diákok előnye az, hogy most már azt biztosították, nem eshet bántódásuk. Szabadon járkálhatnak a városban, amíg nem rombolnak. Ebből kell kihozni azt az állapotot, amely továbbra sem rombol, de a kormány számára elviselhetetlen."

Adatvédelem, google és a németek

Ki gondolná, hogy a Google analitika alkalmazása Németországban jogkövetkezményekkel járhat és a német adatvédelmi hatóság képes  a "területén" működtetett weboldalakat egyesével leellenőrizni és az üzemeltetőt felszólítani: vagy felhagy az analitika weboldal alá integrálásával, vagy bizonyos kritériumoknak megfelelve változtat a konstrukción. A fentiekből sajnos következik, hogy a németek az IP címet személyes adatként definiálják, különben minek volna ez a nagy hajcihő?

Mong Attila: Bevégeztetik?

Magyarországon az internet szabad. Még. Egy újabb intézkedéstervezet könnyen Azerbajdzsán, Kína vagy Fehéroroszország szintjére lökheti az országot a különböző nemzetközi értékelésekben. Mong Attila írása.

 

Van alternaTINA!

A TINA egy politikai jelszó, a "There Is No Alternative" mondat rövidítése, amely Margaret Thatchertől származik. Ezzel azt hangsúlyozta, hogy a neoliberális politikának nincs alternatívája.

Továbbgondolva -- Olcsóbb az osztrák előfizetés használata Magyarországon, mint a magyar előfizetés itthon!

 Kezdik továbbgondolni az internetezők, hogy miért lehet bizonyos helyzetben olcsóbb egy osztrák telefonelőfizetés használata Magyarországon, mint a magyar mobilszolgáltatók bármelyik PUBLIKUS tarifájával. Igy sajtószemléntben ezt is továbbadjuk olvasóinknak, megfontolásra és tovább gondolásra. UPDATE 2012-05-14 06:19:06: Apróság, hogy az a nagyon kedvezményes roaming percdíj csak az Orange hálózatán belül igaz. Szlovákiában van Orange, nálunk meg nincs. Legalábbis ami a mobilszolgáltatókat illeti.

Tartalom átvétel