Képriport

Németh Krisztina: Milyen volt....? - képriport a 2016-os Mesterségek Ünnepéről

Milyen volt? Amilyen szokott lenni. Színes, érdekes, jó hangulatú, energiával-, hagyományokkal feltöltő. És, hogy miért vártam ilyen sokáig a képriporttal?

Dr. Hautzinger Gyula: Nápoly és környéke Hét Csodája -útirajz, a szerző saját felvételeivel

Nápolyt látni és meghalni! Tartja az ismert mondás, de én inkább úgy helyesbíteném: ...és életben maradni. Ez a kívánság nagyon is helytálló, ha valaki (mint mi a feleségemmel!) autóval kísérti meglátogatni a várost. Sokfelé autóztam már a világban, de ilyen káoszt még nem tapasztaltam. Az autósok nemigen ismerik a közlekedés szabályait, vagy ha ismerik is, igyekeznek nem betartani azokat. Indexelés sávváltáskor - ismeretlen fogalom, viszont nyomják a dudát, ha felfogásuk szerint nem iparkodsz elöttük. Van is látható eredménye a kaotikus forgalomnak. A legtöbb autó horpadt, karcos. És akkor még nem beszéltem  az Itália szerte szeretett robogó kultuszról! Ahol csak lehet, utat találnak maguknak. Lényegtelen, hogy balról vagy jobbról előzzenek az amúgy mindig cammogó forgalomban. Van, hogy egy egész család utazik egy járművön. Papa, mama, és a két gyerek közöttük. Szolgálatkészek a Balkánról már ismert szélvédő pucolók, akik piros lámpánál megrohanják az autókat, és hiába üvölt és integet a szerencsétlen ember, a látnivalón migráns szorgalmasan lemossa az amúgy kristálytiszta szélvédődet, és ha nem adsz neki legalább egy eurót, még beléd is csíp miközben méltatlankodva egy másik ügyfelet rohan le. Szóval nesze neked nápolyi autózás, és engedjétek csak magatokhoz a migránsokat, amit itt a köztereken látható alvó-szemetelő kisebb, nagyobb csoportok is jellemeznek.

Németh Krisztina: Óriási buli volt a Budapest Parkban gyerekeknek

Volt koncert, ugrálóvár, trambulin, rengeteg kézműves foglalkozás, lovaglás, arcfestés, társasjátékok, állatsimogató, Playmobil sarok, Piatnik interaktív tér, Mizo csodafarm, és igazából felsorolni nem tudom mennyi minden még. A MIZO Pöttömkert az, amikor a kicsit átveszik az uralmat a Budapest Parkban. És mindezt ingyen.

Németh Krisztina: Danubius Családi Zöld Nap - visszatekintő

Az idei rendezvény is, akárcsak a tavalyi, verőfényes napsütésben, és jó kedvben telt. Volt játszóház, koncert, mentő látogatás, ügyességi játékok, nyaklánc készítés, zenélés, arcfestés, de még barátságos sárkány is.

 

Németh Krisztina: Képek az idei OMÉK-ról

Idén szeptember 23-27. között ismét Budapesten, a Hungexpón.rendezték meg az OMÉK-et, népszerű nevén a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítást. Látszott, kezd élénkülni a mezőgazdaság, kezd visszatérni az a legendás árukavalkád és hangulat, ami korábban jellemezte. Erról villantunk fel pár hangulatot.

 

Németh Krisztina :Mesterségek Ünnepe 2015 -- visszatekintő képriport

Hogy milyen volt? Tökéletes! Persze eddig is az volt, de ezt most még-tökéletesebbnek mondanám. Különösebben nem ért meglepetésként, már akkor tudtam, hogy ez übereli a többit is, amikor elolvastam, hogy az idei fő téma a pásztorélet lesz. 

 

Németh Krisztina: Danubius Családi Zöld Nap- képekben

Június 6.-án a Feneketlen tónál ismét megrendezésre került a Danubius Családi Zöld Nap. Az idő most is a családoknak kedvezett, akik ellátogattak az eseményre. A gyermekeknek lehetőségük volt rajzolni, festeni, kézműveskedni, madarakkal ismerkedni, zenélni, és megtanulni az újraélesztés módszerét. A felnőtteknek egy kis masszázs is jutott, miközben a Talamba együttes csodálatos zenéjét hallgathatták.

Németh Krisztina: Öt nap a Mesterségek Ünnepén

Hogy mi tetszett a legjobban? A Bordó Sárkány fergeteges koncertje, a fazekasokkal a beszélgetés, a citerások muzsikája, a nemezelők kézügyessége, a kovácsok uralma a tűz és vas felett, a divatbemutatók, a kosárfonók, a drótostót, a fafaragó, a csipkeverő.....

 

Holdkelte a Hortobágyon

Holdfelkelte Hortobágy közeléből fotózva 2014.augusztus 10-én. Szuperholdnak nevezik azt a jelenséget, amikor a Hold a pályáján 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ezért 30 százalékkal fényesebbnek és 14 százalékkal nagyobbnak látszik, mint általában.

Szuperhold Magyarországon

Holdfelkelte a salgói vár mögött Somoskőújfalu közeléből fotózva 2014. július 12-én. A Hold elliptikus pályának földközeli pontján tartózkodik, ezért 30 százalékkal fényesebbnek és 14 százalékkal nagyobbnak látszik, mint átlagos holdtöltekor. Ez volt az, amit népszerűen szuperholdnak neveznek a lapok.MTI Fotó: Komka Péter

Budakeszi Vadaspark – Bababarát programok I.

Elhatároztam, hogy felkutatom, összegyűjtöm, és röviden - mintegy ajánlóként - megírom azokat az élményeket, azokat a helyeket, amelyek igazi bababarát módra nyújtanak szórakozást kisgyermekesek részére. Mivel bízom abban, hogy tudom még folytatni a sort (itt jegyzem meg, hogy nem ez volt az első próbálkozásom...), így jelen írásomat tekintem az első résznek.

Németh Krisztina: A 27. Mesterségek Ünnepe – képekben

Néhány szóban összefoglalva: gyapjúé volt a főszerep, Krigizisztán volt a vendég. Rengeteg ember, jó idő, jó hangulat, jó programok, jó étkek. Remek mesterségek, remek mesteremberek, remek elfoglaltság. Ugyanúgy élveztem a várban töltött időt, mint tavaly, és tavaly előtt, és az előtt.....

Kívánjuk, hogy legyen még, sok ilyen szép napod…

2012. április 12.-én 95 éves születésnapját ünnepelte a Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ. Az ünneplés a szomszéd kerületben található Kispesti Munkásotthon Művelődési Házzal együtt zajlott, amely a 90. évét tölti az idén.

 

Ilyen lett a Gólyafészek

Ahogy arról hírt adtunk már (http://www.euroastra.info/node/69234), 2013. március 11.-én a Jahn Ferenc Dél Pesti Kórházban Baba-mama szoba nyílt az örökbefogadó szülők, és az örökbefogadásra váró újszülött babák ismerkedésének segítésére. A Gólyafészek átadásánál ott jártunk, megnéztük, és lefotóztuk, hogy megmutathassuk Önöknek is.

Art Market Budapest 2012 nyitás ma...

Mint már hírt adtunk róla (http://www.euroastra.info/node/65589, http://www.euroastra.info/node/65781), november 8. és 10. között látogatható az ArtMarket Budapest Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásár a Millenárison, így most csupán egy apró megjegyzést fűznék az említett írásokhoz.

 

Hecks Ferenc: A XVI. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL – 2012


 

2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget.

A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.

 

 

„GALLYAZÁS” A VILÁGÖRÖKSÉGHEZ TARTOZÓ JÓKAI TÉREN


Ilyen volt a Jókai tér

 

 2012 október 30.-án népes csapat és munkagépek estek a világörökséghez tartozó Jókai tér fáinak „gallyazás" címszóval. Még aznap délutánig gyakorlatilag minden nagy fa megsemmisült. Állítólag a csak a Jókai téri fák voltak korhadtak, szemben nem. A pályázatot az önkormányzat egyik cége nyerte a „gallyazásra", egy 2011-es határozat végrehajtására. Igen gyorsan elvették a zöldövezeti kilátást, hangszigetelést és a légtisztító hatást a tér lakóitól.

 

 

GreenDay

 

Szerencsére - ahogyan a miénket sem -, más családok kedvét sem vették el azzal az időjárás-előrejelzéssel, amit előző nap este olvashattunk a neten. A Danubius Goes Green rendezvényen egy csepp eső sem esett, és délutánra még a nap is előbújt, így a reggel még felöltött esőkabát, vastag pulcsi, és kiskabát is lekerülhetett.

 

Mesterségek Ünnepe 2012. Budai Vár

Idén végre rájöttem mi az, amiért nem tudok betelni a Mesterségek Ünnepével, amiért nem vagyok képes megunni azt, és amiért valami kis űr minden évben marad bennem - hiányzik a gyermekkoromból ez az élmény. Ezek után arra fogok törekedni, hogy gyermekem minél többet részt vehessen ezen a rendezvényen, és minél több mesterséget megismerjen, kipróbálhasson. Mivel én (sajnos) magam nem művelem ezen mesterségeket, ily módon próbálom átadni aprómnak a múltunkat, jelenünket, és remélhetőleg jövőnket.

 

Szekérfesztivál – Rátha Yátra - képekben

„Amikor indulni készültek, az Úr megkérte őket: „Kérlek, gyertek el minden évben, s nézzétek meg az Úr Dzsagannátha Rátha-Játra ünnepségét, amint a Gundicsá-templomba megy!" (Csaitanja Csaritámrita, Madhja-líla 1.48.)

Felavatták a „Taktikai házat” Gyálon

Osztatlan sikert aratott az újonnan épült „Taktikai Gyakorló Objektum" a gyáli lőtér hivatalos megnyitóján. A különleges gyakorló pályát számos speciális fegyveres alakulat fogja használni kiképzéseik során. A BHSE Sportlövő Szakosztály versenyzői is ezen a lőtéren készülnek majd megmérettetéseikre.

Bélyegmegjelenés és jótékonysági gála a Színházi Világnapon

 Piros Ildikó és Huszti PéterPiros Ildikó és Huszti Péter

Jótékonysági gálaest a Színházi Világnap alkalmából az elődás szünetében, az előcsarnokban kerül sor a Kiss Manyi, Básti Lajos és Rodolfó bélyegek ünnepélyes kibocsátására, a művészek születésének 100. évfordulója alkalmából, a Színházi Világnapon került sor.

Kolbászból volt a kerítés, pálinkából a légköri pára…

 

Itt nem láttunk szomorú embert. No de szomjasat sem. Mindenki mosolygott - néhányan már csak vigyorogtak, vihogtak - iszogatott, esetleg énekelt, de mindenképpen jól érezte magát. A Budavári Pálinka-, és Kolbászfesztivál idén is hozta a tőle elvárt hangulatot.

Véget ért a 2010-es Mesterségek Ünnepe

 

2010. augusztus 19-22. között zajlott a huszonnegyedik élő népművészeti fórum. Rendszeres olvasóink már megszokhatták, hogy a rendezvény végeztével -képekkel megspékelve- néhány mondatban összefoglalom tapasztalataimat, élményeimet. Most sem teszem ezt másképp.

Ratha Yatra a Krisna-völgyi búcsú előtt két héttel

 

Rendbontás nélkül ért véget a szekérfesztivál. Valami hasonló szöveget olvastam 1-2 évvel ezelőtt a sajtóban, és már akkor sem értettem, hogy miért kellett volna bárminek is történnie. Egy békés, vidám, táncoló, éneklő felvonulás ez, immáron tizenhetedik éve.

Révay András: A politika mindent visz (képriport)

 

A címben foglalt állításnak köze nincs az előttünk álló választásokhoz. Valójában még magához a politikához sem. Annál inkább a politikusokhoz. A Valentin - napi Páros Teniszverseny estéjén szervezett nagyszabású gálavacsorán derült ki ugyanis, hogy a versenyt az idén a politikusok csapata nyerte!

Révay András:A válogatás lezárult (képriport)

 

 Budapesten, az Alkotmány utcai Daalarna Szalonban találkozott egymással az a négy fiatal lány, akik a 2010. évi Operabál Hamupipőkéi lesznek. Szakértő kezek egyetlen délután leforgása alatt varázsoltak belőlük káprázatos hölgyeket.

Educatio X - Gondolkodom, tehát ott vagyok!

 

Tavaly megfogadtam, hogy a 2010-es kiállításra szombaton fogok kilátogatni, de mégis pénteken mentem. És ugyanúgy, mint tavaly, rengeteg látogató volt, alig lehetet mozdulni a több ezer fiataltól az Educatio 2010.-es kiállításon.

III. Pálinka-és Kolbászfesztivál - képriport

 

Budapest egyik legszebb helye a Budai Vár pálinka és kolbászparadicsom volt néhány napig. A harmadik Pálinka-és Kolbászfesztivál idén is tömegeket vonzott, és csalódást most sem okozott.

XII. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitója - képriport

A hagyományos zsidó vircsaft jegyében pezsdítő hangulatú vásári forgatagba került a látogató, aki 2009. augusztus 30-án a déli órákban elsétált a világörökség részévé nyilvánított belvárosi Gozsdu udvarba, ugyanis itt volt a XII. Zsidó Nyári Fesztivál hivatalos megnyitója.

Tartalom átvétel